Új kormányzati szabályozás készül

Magyarország szembeszáll a GMO-val

Továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása - hangoztatta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden újságírók előtt a kormányszóvivői tájékoztatón.

2011.07.26 15:43MTI

Az államtitkár jelezte: az elmúlt hetek eseményei nyomán a kormány hétfőn döntést hozott arról, hogy a GMO, illetve a génszennyezett vetőmagok alkalmazásával összefüggésben új hatósági bírságolási módra teremt lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vetőmagokat alkalmazók, illetve forgalomba hozók, valamint a szennyezést elkövetők 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő bírságra számíthatnak. Emellett a kormány a GMO-szennyezés által érintett gazdálkodók kárát megtéríti és magára vállalja, hogy a felelősökkel szemben maga lép fel jogi úton.

A kormány határozott arról is, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása mellett a GMO-szabályozás területét újra kell gondolni.

Ennek a szabályozásnak a tervezetét várhatóan már az ősszel megtárgyalhatja az Országgyűlés. Az államtitkár hozzátette: a gazdálkodók a kárigényüket szeptember 30-ig nyújthatják be.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára  közölte: a génszennyezési ügyben érintett gazdálkodók lényegében teljes kártérítésre számíthatnak


A tájékoztatón a helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a génszennyezés mintegy 5 ezer hektárt érint jelenleg Magyarországon, és már mintegy 1.400 hektáron semmisítették meg a szennyezett növényi kultúrát. A vizsgálatok hatékonysága érdekében a laboratóriumi kapacitást megduplázták. Így várhatóan a jövő hét elejére sikerül végezni a még mintegy 80 feldolgozásra váró minta vizsgálatával is.

Bognár Lajos közölte: a magyar vizsgálóhelyek minősítettek, azaz eredményeik hitelesek. Eddig a vizsgálatok során 15 pozitív mintát találtak a szakemberek. Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta: a megsemmisítés vetőmagok esetén a fajtatulajdonos, míg a növényi állomány esetén a gazdálkodó kötelezettsége. Hozzátette: a mostani génszennyezési ügyben fajtatulajdonosként a Monsanto és a Pioneer cég érintett.

A kártalanítás mértékéről a sajtótájékoztatón jelenlévő kormányzati tisztségviselők még nem tudtak tájékoztatást adni, mivel a kárfelmérés folyik. Bognár Lajos közölte: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) vizsgálatot indít a dinnyemizéria miatt. A Magyar Dinnyeszövetség ugyanis jelezte, hogy gyanúja szerint két áruházlánc beszerzési ár alatt értékesíti a dinnyét.

Megerősítette, hogy újra indult a magyar zöldségkivitel Oroszországba.

Kovács Zoltán ehhez hozzátette, hogy a magyar termelők bejelentett becsült kára mintegy 3 millió euró, ennek az összegnek várhatóan a felét téríti meg az Európai Unió. Az orosz hatóságok a németországi hasmenésjárványra hivatkozva június elején tiltottak meg az uniós országokból származó zöldségimportot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.