MOSZ: bizonytalanság az ügy kezelésében

Magyarország a GMO-tól retteg

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a GMO-szennyezéseknél maguk a hatóságok is bizonytalanok a követendő eljárást illetően.

2011.07.28 14:36MTI

A MOSZ-nál úgy vélik: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) sorra bocsájtja ki ugyan határozatait a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagból származó kukorica megsemmisítésére, a termelők és a vetőmag forgalmazók körében egyre nagyobb a bizonytalanság.

A már kiadott határozatok visszavonása, majd újak kiadása azt az érzetet keltik, hogy a hatóságok is bizonytalanok a génszennyezési ügyben. Ezt még csak tetézik az állami laboreredmények megbízhatóságát vitató hírek - teszi hozzá az agrár-érdekképviselet.

Sok kérdés nyitott még, és egyre több vetődik fel a jövőre nézve a MOSZ szerint. Hozzá teszik: egy hónapon belül kezdődik a repce vetése.


A termelők pedig félnek, mivel senki se tudja, hogy mit kellene tennie annak elkerülésére, hogy - önhibáján kívül - a károsult kukoricatermelők sorsára jusson. Ezért a repcemag megrendelések állnak, a gazdák, akik összesen mintegy 260 ezer hektáron terveznek repcét vetni elbizonytalanodtak, a vetőmag forgalmazók is tanácstalanok.

Nem lehet tudni, hogy a repce vetőmag esetében sikerül-e időben befejezni az egyes tételek ellenőrző vizsgálatát. A MOSZ a tisztánlátás segítése érdekében ugyanúgy, mint korábban már két alkalommal - ismét sürgeti a szaktárcát, hogy hivatalosan tájékoztassa az érdekképviseleteket. A génszennyezési üggyel összefüggésben korábban - legutóbb e két keddjén a kormányszóvivői tájékoztatón - több kormányzati tisztségviselői is megerősítette: továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása. Ezért e tekintetben Magyarország a zéró toleranciát érvényesíti.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára pedig jelezte, hogy rendelkezésre áll a megfelelő laboratóriumi kapacitás a vetőmagok vizsgálatára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.