Édes élet

Hétfőtől már a boltokba kerülhet a Kaposváron feldolgozott brazil nádcukor

Hétfőtől már az üzletekben lehet a répából készült cukorral azonos minőségű, Brazíliából importált nádcukor, amelyet a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában, az ország egyetlen működő cukorgyárában dolgoznak fel - közölte Szeles Zoltán, a kaposvári gyár operatív igazgatója pénteken.

2011.08.05 12:28MTI

A nádcukor behozatalára azért volt szükség, mert nem tudják kiszolgálni a vevőiket a hazai cukorrépa őszi betakarításáig, a magyarországi termelés ugyanis az elmúlt években jelentősen visszaesett - indokolta Szeles Zoltán a tulajdonos, az osztrák Agrana cégcsoport lépését.

Mint mondta, gazdasági szempontból ez nekik "nullás üzlet", a piac megtartása és fenntartása a céljuk.

A nádcukorból készült termék fogyasztói ára a cukorrépából készült cukorhoz hasonló lesz - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a piaci árakat alapvetően a világpiaci árak, illetve az európai piaci árak befolyásolják. Az igazgató a nádcukor behozatalról szólva azt mondta: importra a hazai cukorrépa-termelés csökkenése óta minden évben szükség van, az újdonság az, hogy most nem répa-, hanem nádcukor került az országba. Ez annyiban különleges, hogy Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot. A nádcukor finomítására április óta készültek, a kristályosítás technológiai folyamata ugyanis más, mint a répacukornál - fűzte hozzá.

A kaposvári gyárban 20 nyers nádcukorból mintegy 19 ezer tonna - a répacukorral azonosan, 99,9 százalék szacharóz vegyületet tartalmazó - tiszta cukor készül.

Az első 8 ezer tonnás brazíliai szállítmány feldolgozását szerdán kezdték el, a munka várhatóan a hónap végéig tart. A feldolgozásban a gyár 170 állandó dolgozója mellett 60 idénymunkás is részt vesz.

A várhatóan szeptember 7-én induló, 100-110 naposra tervezett kampányban mintegy 900 ezer tonna cukorrépából 105-110 ezer répacukrot állítanak elő, ami megfelel az Európai Unió által meghatározott, cukorrépából belső piacra termelhető cukorkvótának - közölte az igazgató. Hozzátette: ez a mennyiség a hazai cukorfogyasztás harmadát fedezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.