Gyengült a magyar fizetőeszköz

Rosszul viselte a devizapiaci széllökéseket a forint

Kedvezőtlen devizapiaci "széljárásban" gyengült pénteken a forint. Jegyzése euróban a 270-et környékezi, svájci frankban pedig új negatív rekord született 239 forint felett.

2011.07.29 16:07MTI

A forint több kedvezőtlen nemzetközi devizapiaci tényező együttes hatására gyengül.

Az intézményes befektetők dollárbefektetéseikből "menedék deviza" eszközökbe áramoltatják át nagy tételekben likvid befektetéseiket, ami gyengíti a dollárt, viszont erősíti a svájci frankot és a japán jent, illetve dollárban emeli az arany árát is.
   
Ugyanakkor az euró is gyengül, tükrözve az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben alig egy héttel a második görög segélycsomag elfogadása után ismét fokozódó kétségeket.
   
Csütörtök éjszaka a washingtoni képviselőház elhalasztotta a szavazást az államadósság-limit megemeléséről, illetve a Moody's leminősítést valószínűsítő figyelőlistára vette a spanyol szuverén adósbesorolást.

A csütörtöki olasz kötvényaukció kiábrándító eredménye láttán fokozódott az euróbefektetések felszámolása, a felszabadított összegek áthelyezése más eszközökbe.
   
Pénteken New York-i tőzsdei nyitás előtt közzétett meglepően gyenge amerikai GDP-növekedési adatok megrendítően hatottak a devizapiacokra, a dollár és az euró új negatív rekordot állított be a svájci frankkal szemben, az arany ára dollárban új rekordra emelkedett. A dollár 0,7868 svájci frank, az euró 1,1315 svájci frank árfolyamra esett. Az arany ára unciánként 1.632,68 dollár lett az azonnali piacon.
   
A svájci frank ezzel egy időben a forinttal szemben is új rekordot ért el 239,06 forintos jegyzésen. Az előző rekord alig két hete, a múlt héten hétfőn született 238,46 forintos jegyzésen.
   
A piacokon a következő napokra ennek a folyamatnak a folytatódását, a menedék befektetési eszközök iránti kereslet fokozódását, árfolyamaik erősödését jelzik előre.
   
Az eurót péntek délután négykor 269,80 forinton jegyezték a csütörtök délutáni 268,19 forint után.
   
A dollárt 187,62 forinton jegyzik 1,4382 dolláros euróárfolyam mellett. Csütörtök délután a dollárt 187,86 forinton, az eurót 1,4288 dolláron jegyezték.
   
A svájci frank árfolyama 238,53 forint a csütörtök délutáni 234,07 forint után.
   
Száz japán jent 245,67 forinton jegyeznek 241,28 forint után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.