Biztonságos magyar-kínai energetikai együttműködés

Kína: 2020-ra több mint 100 atomerőmű működhet

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos (MSZP) parlamenti képviselőnek adott írásbeli válaszában közölte: a magyar-kínai energetikai kapcsolatokat érintve Magyarország a nukleáris biztonság, a baleset-megelőzés és -elhárítás témáját vetette fel a kétoldalú tárgyalásokon.

2011.07.23 09:32MTI

Az együttműködési lehetőség formáját a közeljövőben dolgozzák ki - olvasható a válaszban.
   
Hírügynökségi jelentések szerint Kínában 13 működő atomerőmű van, és tovább 28 épül. Elképzelhető az is, hogy 2020-ra több mint 100 atomerőmű működik majd, illetve épül Kínában.

A japán fukusimai  atomerőmű sérülésének következményeként Kínában a területet érintő teljes biztonsági felülvizsgáltba kezdtek, amelynek első körét a tervek szerint októberben fejezik be.
   
Fellegi Tamás miniszter a vasúti együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatot ismertetve közölte: ebben szerepet kap a Kínából Európába irányuló teherszállítás Magyarországon keresztül.

Ezen kívül tartalmazza a meglévő vasútvonalak rekonstrukcióját, új vasútvonalak és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra tervezését és fejlesztését, mozdonyok és a gördülőállomány fejlesztését, vasúti eszközök gyártását, a teherszállításhoz kapcsolódó logisztikát, vasútügyi technológiákkal kapcsolatos kutatás-fejlesztést és a munkaerő képzést.
   
A kínai és a magyar szakemberek megvizsgálják Magyarország kedvező földrajzi és infrastrukturális adottságai alapján a regionális és nemzetközi együttműködés lehetőségét is - közölte a miniszter.
   
A közúti, a légi és a folyami közlekedés fejlesztéséről szóló együttműködési nyilatkozat alapján autópályák, egyéb utak és hidak tervezésében, fejlesztésében, megépítésében és karbantartásában vesznek részt kínai partnerek.

Az együttműködés részeként kikötők tervezése, kivitelezése, megépítése és üzemeltetése, valamint a hajók vízszennyezése elleni védekezés szerepel.

Az együttműködés része repülőterek építése és üzemeltetése - olvasható a miniszteri válaszban. A miniszter hozzáfűzi: "az együttműködés kereteit és formáját az év második felében fogják kidolgozni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.