Bhután új fejlettségi indexet vezetett be

Íme a legújabb gazdasági mutató: bruttó nemzeti boldogság (GNH)

Bruttó nemzeti boldogsággal bővült az országok hivatalos fejlettségi mutatóinak tárháza Bhutánnak köszönhetően.

2011.07.23 08:29MTI

Az ázsiai országnak sikerült elfogadtatnia az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlésével, hogy a hazai össztermék, a GDP, vagy a nemzeti össztermék, a GNP mellett lehessen "össznépi" boldogság, pontosabban népi összboldogság, GNH (Gross National Happiness) mutató is a nemzetközi összevetésekben.
   
A mutató használata nem kötelező.
   
A kezdeményezés megszavazása után Bhután ENSZ-nagykövete azt mondta a BBC brit sajtóorgánumnak, hogy a következő lépés jobban megértetni a tagállamokkal a koncepciót. Az ázsiai ország a GNH-dzsel az anyagi jólét és a lelki béke egyensúlyát próbálja számszerűsíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.