Már 10 éve van erre lehetőség

A munkaerő-kölcsönzés segítene az állástalanokon?

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) abból az alkalomból, hogy immár tíz éve van lehetőség Magyarországon munkaerő-kölcsönzésre, közölte: éves szinten több tízezerrel lehetne növelni a foglalkoztatottak számát, ha a cégek előnyben részesítenék a munkaerő-kölcsönzést, ez pedig tartós fellendülést jelenthetne a magyarországi vállalatok versenyképessége, a gazdaság bővülése szempontjából.

2011.07.01 19:01MTI

Az MMOSZ úgy véli, hogy a munkaerő-kölcsönzés egyfelől sok, a munkaerő-piacon állástalanként jelen levő embert is beemel a foglalkoztatásba, másrészt a már aktív munkaerő-piaci szereplők részvételét is optimalizálja.
   
A szövetség hangsúlyozza: a kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatottak nagy része olyan betanított munkás, szakmunkás, vagy érettségizett, aki nem tudott munkaügyi központon keresztül elhelyezkedni, többségük 25-55 év közötti munkanélküli, vagy még pályakezdő.
  
Az MMOSZ adatai szerint tavaly 608 cég végzett munkaerő-kölcsönzést Magyarországon, a kölcsönző cégek 89 százaléka (539 cég) magyar tulajdonú vállalkozás,  rajtuk kívül 59 külföldi, és 10 offshore vállalat tevékenykedik ezen a területen.
   
A munkaerő-kölcsönzésben foglalkoztatott létszám 2009 év végi záró állománya több mint 75.000 volt, míg a becsült átlagos statisztikai állományi létszám 200-250.000-at tett ki. A bérelt létszám több mint kétharmadát magyarországi cégek adják - emeli ki az MMOSZ a közleményben.
   
A magyarországi kölcsönbeadók nettó árbevétele 2009-ben 145,3 milliárd forint volt, amelynek 98-99 százaléka (körülbelül 143 milliárd forint) ténylegesen bér, járulék és egyéb adónemek (iparűzési, szakképzési, társasági adók) voltak.
   
2010-re még nincsenek összesített adatok, de az MMOSZ 24 tagszervezetének - amelyek tavaly 21.300 foglalkoztatottat kölcsönöztek ki - összbevétele 23,2 milliárd forint volt.
   
"A munkaerő-kölcsönző cégek, különösen a hazai tulajdonú bérbeadók igen jelentős mértékben járulnak hozzá a foglalkoztatotti helyzet javításához, a költségvetési bevételek növeléséhez, a szociális kiadások csökkentéséhez (például álláskeresési segélyek csökkenése) és magyarországi vállalatok régiós versenyképességének javításához" - idézi a közlemény Varga Pétert, az MMOSZ vezetőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.