Az Autonómok "frontális támadástól" tartanak

"Katasztrofális" helyzetet teremthet az új Munka törvénykönyve?

"Katasztrofális" helyzetet teremthet az új Munka törvénykönyve Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint, aki úgy véli: az új törvénykönyv kiszolgáltatja a munkavállalókat a munkáltatói "önkénynek", valamint "frontális támadást" intéz a szakszervezetek ellen.

2011.06.24 17:12MTI

A foglalkoztatáspolitikában tervezett strukturális átalakításokat tartalmazó Magyar Munka Tervet (MMT) csütörtökön tette közzé a kormány, a dokumentumban szerepel, hogy jövőre új Munka törvénykönyve lép életbe.
   
Borsik János szerint "álságos" a tervezet azon kijelentése, hogy az országos érdekegyeztetés rendszerét azért kell átalakítani, mert az nem működött megfelelően. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tavaly december másodika - ekkor állapodtak meg az idei bérekről - óta nem működik.
   
Az elnök nem ért egyet azzal, hogy az új Munka törvénykönyvének tervezete a kollektív szerződés hiányában az üzemi tanácsok által kötött megállapodások irányába mozdítja el a rendszert. Hozzáfűzte: a változtatások a szakszervezetek működési feltételeit, és helyzetét is rontják.
   
Az ASZSZ elnöke hangsúlyozta: Csehországban például másfél évig egyeztetett a kormány a szociális partnerekkel az új Munka törvénykönyvéről, ezzel szemben a magyar kormány épp azokkal nem tárgyal, akiket a leginkább érintenek a változások. Ezért mielőbb össze kell hívni az OÉT-et - mondta.
   
Borsik János hiányolta, hogy a Magyar Munka Terv nem tartalmaz előzetes hatásvizsgálatokat, mint ahogyan azt sem mérték fel, hogy milyen hatásai lesznek az egyes intézkedéseknek.
   
Elmondta: az április 9-i szakszervezeti tüntetés óta megrendezett akciók jelzik a munkavállalók elégedetlenségét, amelyet tovább növelhet, sőt szavai szerint "haragba fordíthatnak át" az új Munka törvénykönyvében foglalt változtatások. Hozzátette: a módosítások az eddiginél is nagyobb ellenállást és visszatetszést válthatnak ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.