Jöhet a sztrájk - és a nyugdíj szabályozása

Az "élethez kell igazítani" a Munka Törvénykönvyét

Az új kormány megalakulása után az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is folytatódik a munka, napirendre kerülhet többek között a Munka Törvénykönyvének átfogó módosítása, a sztrájkról szóló szabályozás áttekintése, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj szabályozása, de a gazdasági konzultáción elhangzott javaslatokat is megvitathatják.

2010.05.23 11:30MTI

Dávid Ferenc, a munkaadói oldal soros elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára - a szerdai gazdasági konzultáción elhangzottakra utalva - az MTI-nek elmondta: nyilvánvaló, hogy az adó- és járuléktörvényeket módosítani fogják, és érdemi, jelentős vállalkozói tehercsökkenés lesz már július elsejétől, majd 2011 január elsejétől további könnyítésekre lehet számítani. Ezekről az érdekegyeztető tanács plénumán egyeztetni kell - mondta Dávid Ferenc.

További fontos, megvitatandó témaként említette a Munka Törvénykönyvének átfogó módosítását, a sztrájkról szóló szabályozás áttekintését, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj szabályozását. Ahogyan az új kormány letette esküjét, el kell kezdeni a kérdések megtárgyalását - mondta a főtitkár.

A tárgyalások így akár június közepén - amikorra elkészülnek a gazdaság szempontjából fontos javaslatok - elkezdődhetnek. Hangsúlyozta: a kormánynak ugyan nagy parlamenti többsége van, ám nem kerülheti meg a társadalmi támogatottságot, és a gazdaság jövőbeni sorsát meghatározó sarkalatos törvények elfogadása előtt egyeztetnie kell a vállalkozói oldallal.

Dávid Ferenc hangsúlyozta: a legfontosabb prioritás jelenleg a gazdaság talpra állítása, és a vállalkozások "helyzetbe hozása".

Kuti László, a munkavállalói oldal soros elnöke, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke is kiemelte: az előző kormányzati ciklusból áthúzódott témák megtárgyalását folytatni kell, különös tekintettel a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjra, majd ősszel a 2011. évi bértárgyalások is elkezdődnek.

Fontos, hogy az érdekegyeztetés rendszere fennmaradjon, és felek egymást partnernek tekintve, a megegyezés szándékával üljenek tárgyalóasztalhoz - emelte ki az elnök.

A Munka Törvénykönyvének szabályozásait szakértői szinten is át kell tekinteni, és ahol kell, ott az "élethez igazítani", és folytatják a szakértői egyeztetéseket a sztrájktörvény módosításáról is - mondta Kuti László.

Kuti László elmondta: furcsállja, hogy a gazdasági konzultációra nem hívták meg a szakszervezeteket. A munkáltatói terhek csökkentéséről elmondta: annak csak akkor van értelme, hogy a tehercsökkentésből származó többlet a bérekben jelenik meg.

Magyarországon a béreket "lehetetlenül alacsonyan" tartják, belső kereslet hiányában pedig a magyar piacra termelő kis- és közepes vállalkozások "meghalnak".

Aláhúzta: az egész bérrendszert át kell tekinteni, és el kell érni, hogy a munkáltatóknál a tehercsökkenésből származó többlet ne extraprofitként jelenjen meg, hanem a béreket növelje, mivel ez tovább serkenti a gazdaságot.

A 2011-es magyar soros európai uniós elnökséghez kapcsolódóan az OÉT szervezetén belül létrejött egy ad hoc munkacsoport, ebben is az új kormány felállásával indul majd a munka.

A 2009. évi LXXIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján az OÉT konzultál, véleményt formál többek között a foglalkoztatáspolitika, a bérpolitika, a munkajogi szabályozás, a munkaügyi kapcsolatok, a szociálpolitika, a vállalkozásokat és munkajövedelmeket terhelő adók és járulékok, az éves költségvetés, valamint a gazdaságpolitika körébe tartozó, a munkavállalók és munkáltatók jelentős részét érintő elvi, stratégiai koncepciókról, jogszabályokról.

Az OÉT-nek az új kormány megalakulásáig nem lesz plenáris ülése, a munka azonban a bizottságokban továbbra is folyik - tájékoztatták az MTI-t az OÉT titkárságán. A további plenáris üléseket a kormány megalakulása, illetve azután tűzik ki, hogy végleg eldől, melyik tárcához kerül az érdekegyeztetés és a munkaügyi kapcsolatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.