Rázza a fejét a Jobbik

Lenyomták a multik a kormányt?

A Jobbik szerint a népegészségügyi termékadó kapcsán a McDonald's és a multik legyőzték a kormányt, a beterjesztett javaslat költségvetési behajtócsomaggá silányult, és nagy hibája, hogy a tiltások mellett nem nyújt alternatívát annak érdekében, hogy az emberek egészséges magyar élelmiszerekhez juthassanak.

2011.06.29 12:37MTI

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a beterjesztett indítvány és az annak várható tartalmáról korábban kiszivárgott részletek között "ég és föld a különbség", hamburgeradóról már nem, legfeljebb chipsadóról beszélhetünk, ami annak bizonyítéka, hogy a multik és a McDonald's legyőzték a kormányt, illetve annak eredeti elképzeléseit.

A multinacionális érdekek kiherélték a kormányzat előterjesztését, egy olyan költségvetési behajtócsomag maradt előttünk, amelynek szaldója mínuszos is lehet, annak ellenére, hogy a termékadóból éves szinten 20 milliárd forintos bevételre számítanak - értékelte az ellenzéki politikus, aki szerint a javaslat nyomán magyar munkahelyek, márkák mehetnek tönkre. Z. Kárpát Dániel szerint az adó szankciók nélkül áthárítható lesz a fogyasztóra. Bírálta, hogy amíg például a Coca-Colát gyártó dunaharaszti üzemnél adófizetési kötelezettség keletkezik majd, az itt gyártott üdítőt megvásároló multinacionális láncoknál nem, pedig szerinte ezek nagyban felelősek az egészségtelen élelmiszerek terjesztésében.

A Jobbik monitoringrendszert vezetne be az áremelések nyomon követésére, az esetleges extraprofit kiszűrésére - mondta Z. Kárpát Dániel, aki külön problémának látja, hogy a kabinet tilt, de nem ajánl alternatívát: bünteti az egészségtelen élelmiszereket, de nem ad lehetőséget azokra a megoldásokra, amelyek révén az emberek egészséges, magyar élelmiszerhez juthatnának gyorséttermekben, vagy akár az iskolai büfékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.