Mennyivel jobb a menza a mekinél?

A multiknak kedvez a Fidesz gyorséttermi javaslata?

Lázár Jánosnak köszönhetően újra fellángolt a vita a hamburgerekről és gyorsétterem-láncokról. A Fidesz frakcióvezetője szerint kötelező lenne a széles körű tájékoztatás az ételek összetevőiről, a gyorséttermek elé pedig kötelező lenne sportpályákat építeni.

2011.06.07 07:00Simon Zoltán - ma.hu

A tervezett intézkedések fonákja, hogy ezeknek a feltételeknek a McDonald’s jelenleg ezerszer jobban megfelel, mint bármelyik kisebb, magyar tulajdonban lévő étteremlánc.

Lázár János szíve joga, hogy ritkán jár gyorsétterembe, de a tapasztalatlanság nem feltétlenül előny, ha éppen erről a területről készülnek törvényt alkotni. A frakcióvezető által előirányzott javaslat jelenleg ugyanis pontosan úgy néz ki, mintha a McDonald’s lobbistái adták volna az ötleteket. Ha a javaslat a Lázár által előadott formában kerül benyújtásra a parlamentben, az pont a McDonald’s-hoz hasonló étteremláncokat hozza majd helyzetbe a kisebbekkel szemben: nekik ugyanis lényegében semmit nem kell változtatniuk a már meglévő gyakorlatukon – szemben mondjuk egy magyar tulajdonban lévő hotdogossal.

Egy olvasott gasztroblog közlése szerint ugyanis a „mekinek” lenne a legkönnyebb dolga, ha teljesíteni akarná a kormány által a működéshez szabott feltételeket: a Magyarországon található 99 McDonald’s-ból 40 előtt van valamiféle mozgásra alkalmas pálya (többnyire játszótér). A tájékoztatást és a zsírtartalom csökkentésének kötelességét az étteremlánc pedig önként vállalta magára, ezzel tehát lényegében előre teljesítette a kormány jövőbeli előírásait.

Önmagában is kérdés persze, hogy mennyire érdemes az államnak beleszólnia abba, hogy milyen termékeket fogyasztunk. A gyorséttermi működés megnehezítésének van persze egyfajta szimbolikus-politikai, „multiellenes” üzenete is, de valószínűtlen, hogy a hamburgerezők megzabolázása lényegesen javít majd az ország táplálkozási szokásain – igaz, rontani biztosan nem fog.

A gyerekek egészségügyi állapotát egyébként legalább annyira befolyásolhatja az egészségtelen otthoni táplálkozás – aminek az oka pénzhiány is lehet – vagy az óvodai/iskolai menza többségében csapnivaló minősége, mint az, ha túl sok gyorséttermi ételt fogyasztanak. A Lázár által felvázolt javaslat pedig még állami bevételforrásként sem működőképes, ugyanakkor komoly többletköltségeket ró a már működő gyorséttermekre.

A Fidesz-KDNP egyébként a szigorított szabályok mellett tervezi egyfajta egészségügyi hozzájárulás – köznépi nyelven: hamburgeradó – bevezetését is. Ez pluszbevételt hozhat az egészségügyi kormányzat számára, és valóban képes lehet visszafogni az egyébként is meglehetősen drága „menük” fogyasztását. A hamburgeradóra persze azt sem lehet ráfogni, hogy kedvezne az amerikai gyorsétterem-láncoknak, ugyanakkor tény, hogy ők könnyebben tudják majd kifizetni a felárat, mint a hazai vállalkozások.

A Lázár-javaslatnak a hamburgeradóval karöltve lehet tehát olyan hatása is, hogy ellehetetleníti a kisebb gyorsétterem-láncokat, míg a McDonald’s- és Burger King-szerű hálózatok vígan működnek tovább, ráadásul a konkurencia is megszűnik. Persze minden a részleteken múlik: egyetlen mondattal lehet olyan törvényt csinálni – a Fidesztől ez a módszer nem is idegen –, hogy csak a nagyobb vagy külföldi tulajdonú cégekre vonatkozzon a szabályozás.

A magyar gyerekek egészségügyi állapotán természetesen ilyen egyszeri és kivételes intézkedésekkel érdemben nem lehet változtatni. A mozgási lehetőségek növelésétől (tömegsport fejlesztése) az óvodai-iskolai menzák színvonalának javításán át több olyan terület is van, amelyik reformra szorul. Érdemes lenne kapkodós, főleg szimbolikus politikai céllal hozott törvények helyett – vagy legyünk megengedőek: azzal párhuzamosan – komplexen vizsgálni a kérdést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.