Sarcoltatják az édesszájúakat, szív a MÁV

Útdíj, rokkantnyugdíj és hamburger - kisült a reformcsomag!

A rokkantnyugdíjasok rokkantsági fokának felülvizsgálata, az idősek utazási kedvezményének megszüntetése, fix adó az édességekre, elektronikus útdíj - valószínűleg ezeket tartalmazza majd a februárban bemutatandó "reformcsomag".

2011.02.10 09:14Világgazdaság

Már idén elkezdenék a rokkantnyugdíjasok rokkantsági fokának orvosi felülvizsgálatát, amivel minden harmadik-negyedik rokkantnyugdíjast visszaterelnének a munkaerőpiacra. Az ötletek között van, hogy megszüntetik a 65 éven felüliek ingyenes utazását, és általában is megrostálnák a közlekedési kedvezményeket. A kólára, édességekre fix összegű pluszadót vethetnek ki, de a bevételi oldalon a legnagyobb hatású, évi százmilliárdos tétel az elektronikus útdíj lehet 2013-tól - írta az Index.

Egy-két hetet csúszhat a reformcsomag véglegesítése a február végi ígérethez képest. Az Index forrásai szerint azért az eredeti menetrendnek megfelelően a jövő heti kormányülésre bemegy valamilyen állapotban egy anyag, de a dolgok mai állása szerint lehet, hogy a kabinet ebben a hónapban még nem hagyja jóvá a részleteiben kidolgozott csomagot, hanem csak március első felében. A csúszás oka az, hogy a kiadások csökkentését célzó lépések összeszedésével, kidolgozásával nem áll jól az apparátus.

Ez magyarázhatja azt is, hogy a Világgazdaság egyik informátora szerint a bevételi és kiadási oldali egyenlegjavító intézkedések eddig hangoztatott egyharmad-kétharmad aránya kissé eltolódhat a bevételi irányba. De a költségek lefaragása így is bőven nagyobb súlyt fog kitenni a 700 milliárd forint körüli egyensúlyjavító csomagban.


Nem változtak a megtakarítás célterületei sem. Egyre biztosabb, hogy már az idén elkezdődik a négyszázezer öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas rokkantsági fokának orvosi felülvizsgálata, hogy már jövőre megtakarítást érjenek el ezen az ágon. A remények szerint ezzel minden harmadik-negyedik rokkantnyugdíjast visszaterelhetnek a munkaerőpiacra, akár úgy, hogy egy részüket a felfutó közmunkaprogramokban foglalkoztatják, akár úgy, hogy más részük legálissá teszi a jelenleg fekete vagy szürke szférában végzett tevékenységét.

A tömegközlekedésnél egy külön csomagot vetnének be a remélt sok tízmilliárdos spórolás reményében. A tarifakedvezményeket megrostálhatják (például megszüntethetik a 65 év felettiek ingyenes utazását), a MÁV beszerzéseit megpróbálják olcsóbbá tenni.

Az egészségkasszánál nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a generikus gyógyszerek forgalma nőjön az originális gyógyszerek kárára, hanem a hatóanyag-alapú támogatást is preferálnák (vagyis az azonos molekulát tartalmazó, de drágább gyógyszerre nem járna több támogatás). A bevételi oldalon az uniós szinten harmonizált adóhoz igazított bankadóból a mostani összeg fele, évi 60 milliárd forint körüli bevétel jöhet.

A tervezett zöldadókon belül a leghangsúlyosabb elem a 2013 elején debütáló elektronikus útdíj lenne. Információink szerint a most azzal kalkulálnak, hogy a hazai és külföldi teherautókra kivetendő díjból akár évi százmilliárd forint bevételre is szert tehetne az állam.

Az önkormányzatok a dugódíjból (csak a legnagyobb városok érintettek természetesen) és a megemelt gépjárműadóból gyűjthetnének forrásokat.

A cikk a Világgazdaság onlineon folytatódik: Kattintson!

A kormány tartja magát a reformprogram menetrendjéhez

A kormány tartja magát a reformprogram elfogadásának eredeti menetrendjéhez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel reagálva az index.hu csütörtöki információira, miszerint a meghirdetett forgatókönyvhöz képest egy-két hetes csúszással készülne el a csomag.

Az NGM sajtóosztálya az MTI megkeresésre annyit közölt: a kormány az eredeti tervek szerint február 16-án tárgyalja első olvasatban, és várhatóan e hónap végén dönt a Növekedési és Stabilitási Programról.

Az internetes portál információi szerint azért nem tudja tartani a kormány az eredeti menetrendet, mert az apparátus nem áll jól a kiadások csökkentését célzó lépések összeszedésével; ezeknek a 700 milliárd forintos, a 2013-as költségvetés egyensúlyát javító csomag egészén belül a kétharmados arányt kellene elérniük, a fennmaradó egyharmadot tennék ki a bevételi intézkedések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.