Mit mond, ha ciripeÍ?

Rovarok ezreinek genetikai állományát térképezik fel

Egy ötéves kutatási program keretében rovarok ezreinek a genetikai állományát kívánják maghatározni amerikai és brit kutatók.

2011.06.20 08:43MTI
hirdetés

A kutatás célja, hogy megtalálják a betegségeket terjesztő és mezőgazdasági kárt okozó rovarok sebezhető pontjait, és hatékonyabb növényvédő szereket alkalmazhassanak.

A projekt vezetői azt remélik, hogy kezdeményezésük hatására csökkenni fog a rovarok által terjesztett betegségekre évente fordítandó összeg, amely jelenleg világszerte 50 milliárd dollárt tesz ki - írja a BBC hírportál.

A megcélzott ízeltlábúak listája még véglegesítés előtt áll.


A kutatási terv (5000 Insect and Other Arthropod Genome Initiative) időzítése nem véletlen. A genetikai szekvenálás, tehát a DNS-építőelemek sorrendjének meghatározásának költségei jelentősen csökkentek mostanában, és lehetővé vált olcsón, nagy mennyiségű élőlény genetikai állományát feltérképezni.

Azzal, hogy a betegséget terjesztő rovarok genomját összehasonlítják kórokozókat nem hordozó közeli rokonaikéval, a kutatók azt remélik, hogy sikerül meghatározniuk azokat a géneket, amelyektől egy rovar vektorrá, tehát betegség terjesztőjévé válik.

Amennyiben már ismerik az ebben közrejátszó géneket, könnyebben meg tudják majd jósolni, hogyan reagál hosszú távon a rovarok immunrendszere a biológiai növényvédelemre, mint amilyen például a maláriát terjesztő szúnyogok ellen Afrikában alkalmazott Beauveria bassiana gombakészítmény.

Az új információk segíthetnek ezen kívül olyan hasznos vegyületek felkutatásában is, amelyek célzott csapást mérnek a kártevőre, ugyanakkor ártalmatlanok a haszonnövényeket beporzó rovarokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.