Veszélytelenek, veszélytelenek

Kezdődik az invázió: undorító rovarlárvák lepték el Tiszaderzset

Tömegesen megjelenő, egyesekből undort kiváltó fekete színű rovarlárvákra figyeltek fel az elmúlt napokban a Szolnok megyei Tiszaderzsen az ott élők.

2011.06.17 12:38MTI

A megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága a bejelentésük alapján helyszíni szemlét tartott, és megállapította, hogy emberre veszélytelen lárvák vándorlása folyik.

Korim Éva, a megyei kormányhivatal sajtófőnöke pénteken közleményben arról tájékoztatott, hogy a tiszaderzsi sportpálya környékén felfedezett élőlények "katonalegyek" lárvái. Ezek a rovarok Közép-Európában igen elterjedtek.

Az imágók petéiket náddal, kákával körülnőtt tó vagy iszapos vízárok növényzetére rakják.

A kikelő lapított testű lárvák a vízbe jutva fejlődnek, és kifejlett állapotban hosszuk elérheti az 5 centimétert is. Vastag, páncélszerűnek ható kültakarójuk miatt a mechanikai és kémiai ingerekkel szemben igen ellenállóak.

A befogott lárvák túlélték a tömény hipó oldatot, a 98 százalékos töménységű alkoholban sem pusztultak el, és valószínűleg a rovarölő szereknek is ellenállnak.


A kifejlett "katonalegyek" egyébként nevükkel ellentétben békés rovarok, nektárral és virágporral táplálkoznak.

A szakirodalmi leírások szerint a növényeket nem károsítják, az emberre sem jelentenek veszélyt, viszont tömeges megjelenésekkel egyesekből undort válthatnak ki.

A jelenleg tapasztalható tömeges vándorlás oka a bábozódó hely keresése, és valószínűsíthető, hogy ez a jelenség néhány napon belül megszűnik, ha a lárvák a számukra megfelelő környezetet találnak. A közlemény szerint további életfejlődésük, a bábozódás után megjelennek majd a kifejlett imágók: az élénk színezetű, sárgás fehéres sávokkal tarkított testű, a lárvákhoz képest lényegesen kisebb testű "katonalegyek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.