Ami a csövön kifér

Dobták Barbie-t, mert pusztítja az esőerdőket

Sokan gyűlölik Barbie-t, mert féltékenyek rá hibátlan testéért, szép házáért és tökéletes pasijáért. Ezek a gyűlölködők most felsorakozhatnak a Greenpeace aktivistái mellé akik, ami-a-csövön kifér jellegű háborút indítottak a baba gyártója ellen.

2011.06.15 15:29Konrád - ma.hu

A Mattel, a világ vezető játékgyára azért néz szembe a környezetvédők haragjával, mert a csomagoláshoz használt papírt előállító Asia Pulp and Paper (APP) két évtizede pusztítja az indonéziai esőerdőket, megfosztva természetes élőhelyétől olyan veszélyeztetett fajokat mint az orángután, tigris, leopárd és elefánt.

Az aktivisták a múlt héten a kaliforniai El Segundo-ban található Mattel főhadiszállásánál kifeszítettek egy molinót, amin Ken baba a következő szavakkal szakít a szőke szépséggel: “Barbie: vége van. Nem járok olyan lánnyal, aki támogatja az erdőirtást.” Az épület előtt tartott demonstráció során egyébként 10 tiltakozót tartóztattak le. A Greenpeace most az interneten indítja meg következő offenzíváját a játékgyár ellen.

A fokozódó nyomás hatására a Mattel közölte, megpróbálja rávenni a csomagolóanyag gyártót, hogy “kötelezzék el magukat a fenntartható erdőgazdálkodás mellett.”

A Greenpeace a Mattel mellett a Disney, Hasbro és a Lego játékgyárakat is azzal vádolja, hogy az APP-től szerzik be a papírt a csomagoláshoz. Nem ez az első alkalom, hogy a környezetvédők papír-óriást támadnak. Tavaly a Kraft, a Nestlé és 3 másik cég is hozzákezdett a beszállító-váltás előkészítéséhez a zöldek nyomására. A Staples, az Office Depot és a Target pedig minden kapcsolatot megszakított már az APP-vel.

Az APP is reagált a Greenpeace akcióira kijelentve, hogy a faanyag, amit a papír előállításához használnak, csak kivágásra ítélt erdőből származik. Azt is elmondták a cég 2015-re 100%-ban fenntartható ültetvényről származó pépet fog használni.

Barbie egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.