Tengerfenék fotelből

Google Earth: betekintés az óceán mélyére

A Google Earth legújabb frissítésével korábban sosem látott részletek tárulnak fel.

2011.06.12 10:16Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Földünk kétharmadát víz borítja, mégis, a tengerek, óceánok fenekéről kevesebbet tudunk, mint a Mars felszínéről. Ennek oka, hogy a néhány ezer méteres mélységekben már hatalmas nyomás nehezedik minden élőlényre és mesterséges szerkezetre. Nem csak, hogy a búvárok nem viselik el ezt az extra terhelést, de a legtöbb, ember alkotta vízalatti jármű sem birkózik meg a feladattal.

Néhány elszánt és megfelelő anyagi bázissal bíró kutatócsapat ugyanakkor elkötelezett munkát végez az óceánfenék feltérképezését illetően. Erőfeszítéseik eredményeit pedig immár bárki megtekintheti - a Google Earth (Google Föld) legújabb térképfrissítése elsősorban a vízalatti régiókat érintette. A World Oceans Day, azaz a Világóceánok Napján érkezett kiegészítés észak-amerikányi területet fed fel a kíváncsi szemek előtt, köszönhetően az oceanográfusoknak.

A Columbiai Lamont-Doherty Föld Obszervatórium által összerakott adatok 12 különböző szervezet által végzett közel 500 kihajózás során, két évtizednyi munkát felhasználva jöttek létre. Bebarangolására minden érdeklődőt bíztatnak a kutatók, mivel a hatalmas terület apró részleteinek teljes felderítésére nincs elegendő emberi erőforrásuk. Érdeklődve várják az internetezők kutatásait, és arra kérnek minden digitális búvárt, hogy az érdekesebb helyszíneket jelöljék meg a térképen. Így a kutatók célirányosan végezhetnek elemzést egy-egy területrészleten.

A Google Föld letöltését követően két kiegészítést kell még beszerezni: a Global Multi-Resolution Tomography és a Seafloor Update nevű .kmz állományokat. Ezek egyszerű telepítése után nyomon lehet követni a tengerfeneket végigszkennelő hajók által letapogatott talapzatot. A navigáció ugyan kicsit nehézkes, cserébe olyan érdekes alakzatokra lehet bukkanni, mint az alábbi:

A Google Street View (Utcanézet) használók számára nem lesz ismeretlen a tengerfenék felszínének felderítése. Ahogy azt a városoknál már megszokhattuk, a narancssárga emberke képernyőre helyezésével körbe lehet nézni - ezúttal a közép-amerikai kontinens nyugati partjának közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.