Nézzen madárnak!

Mire használják a tudósok a Google Earth-öt?

Mire, mire... Hát például költöző madarakat követnek a Google térképtechnikájának köszönhetően. A technika mindenki számára elérhető, mégsincs elég felhasználó által generált réteg a Google térképén.

2008.07.07 09:45Z., ma.hu

A Google Earth nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek földrajzi információkat jeleníthessenek meg a felületen. Ezt elsősorban a tudósok használák ki, pedig a technológia mindenki számára elérhető.

Az ornitológusok például a veszélyeztetett madárfajok vonulási útvonalát teszik fel a Commission for Environmental Cooperation által biztosított adatok alapján. Mások a viharokat és tornádókat követik, szintén mások a napfogyatkozások útvonalát vizsgálják, vagy a föld vulkántevékenységét, a jég olvadását a sarkokon, a madárinfluenza mutációinak elterjedtségét jelenítik meg. A lehetőségek persze végtelenek, hiszen bármilyen földrajzi adathalmazból réteget lehet “építeni” a Google Earth-ön.

Az adatok a Google szoftvere által használt KML formátumban kerülnek fel a térképre, így azok a webes felületen, tehát a Google Maps-en is megtekinthetők. Persze a megjelenítés nem olyan megragadó, mint az Earth esetében, de így legalább sokkal többen láthatják az új rétegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.