Mintákat hoz a Földre

Aszteroidára küld űrszondát a NASA 2016-ban

Űrszondát küld az 1999RQ36 nevű kisbolygóra 2016-ban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

2011.05.26 11:34MTI

Az Osiris-Rex nevű misszió célja, hogy mintákat hozzon a Földre az aszteroidáról. Az ember nélküli küldetés időtartama hét év. A NASA reményei szerint a kisbolygóról származó minták révén többet lehet megtudni a Naprendszer keletkezéséről, az élet kezdetéről.
   
Az Osiris-Rex fontos lépés Barack Obama amerikai elnök céljainak megvalósításához - mondta Charlie Bolden, az űrkutatási hivatal feje.
   
Az Obama-adminisztráció űrprogramjának kiemelt eleme, hogy 2025-re egy kisbolygóra, 2035-re pedig a Marsra küldjenek embert. Az elnök törölte viszont azt a projektet, amelynek keretében újbóli Holdra szállást terveztek.
   
Az űrszondának négy évre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje az 1999RQ36-ot. Miután megközelítette, mintegy öt kilométeres távolságból fél éven át pásztázza majd az aszteroidát, hogy feltérképezze felszínét. Ezek után a tudósok a Földről vezérelve irányítják a szerkezetet, hogy a kisbolygó mely területéről vegyen mintát.
   
Az űrszonda nem száll le az aszteroidára, csak robotkarjaival "markolja fel" a mintegy 2,3 kilogrammnyi kőzetmintát, amelyet aztán kapszulába zárva hoz a Földre 2023-ban.
   
A küldetés költségvetése 800 millió dollár - közölte a NASA.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.