Ladányit választotta a Nasa

Magyar sikert hozott a Discovery Bakonybél fölé

Ladányi Tamás asztrofotós felvételeit választotta az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) a nap felvételének az űrsikló égi útjának bemutatására.

2011.03.10 16:47ma.hu

Az űrsikló huszonhét évnyi szolgálat után sikeresen teljesítetve utolsó küldetését, szerda este tért végleg vissza a Földre. Összesen harminckilenc alkalommal járt a világűrben, és az űrkutatás történetében számos jelentős feladatot hajtott végre.

"Neki köszönhetjük egyebek közt a Hubble Űrtávcső és az Ulysses napkutató űrszonda pályára állítását, az R2 névre keresztelt emberszabású robot elhelyezését a Nemzetközi Űrállomáson. Utasai között pedig nem kisebb hírességeket köszönthettünk, mint John Glennt, az első amerikai űrhajóst" - olvasható az MCSE hírportálján.

Ladányi Tamás
az elmúlt két hétben az előrejelzés alapján kísérte figyelemmel az űrsikló átvonulásait a csillagos égen.

Ladányi Tamás további páratlan fotói az mcse.hu-n láthatók - Kattintson a Képre!


"Küldetésének kezdeti és végső szakaszában megfigyelhettük, amint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) mögött, illetve előtt haladt; űrbéli tartózkodásának nagy részét viszont az űrállomáshoz csatlakozva töltötte. A NASA által választott felvétel idején, március 7-én a Discovery már éppen levált az ISS-ről, és néhány másodperces előnnyel előtte haladt az űrben. A jelenség fotózására a tiszta légkörű bakonybéli Borostyán Kút tavacskáját választottam a Szent Gellért kápolna előterében.

A végső fotót egy sorozatfelvétel segítségével készítettem, amelynek folyamán 54 darab 4 másodperces expozíciós idejű képet illesztettem egymáshoz. Ezzel a technikával egyúttal egy time-lapse videó is produkálható, amelyben szépen elkülönül a két űrjármű mozgása. A békés tó felszínén a lenyugvásra készülő Hold és Jupiter fénye tükröződik vissza" - vall az MCSE honlapján a felvételek elkészítéséről Ladányi Tamás asztrofotós.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.