Alan Shepard 15 percet töltött a világűrben

Az első amerikai emberes űrrepülés ötvenedik évfordulóját ünnepli a NASA

Az első amerikai emberes űrrepülés, Alan Shepard 1961-es űrugrásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a NASA.

2011.05.06 20:29MTI

Alan Shepard 1961. május 5-én a Mercury-program keretében a Freedom 7 fedélzetén jutott 186 kilométeres magasságba, s 15 percet töltött a világűrben. A kapszulát Redstone rakétával indították szuborbitális pályára.
   
"A hidegháború idején a nagyhatalmak közötti űrversenyben a Szovjetunió kevesebb, mint egy hónappal előzte meg az Egyesült Államokat. Jurij Gagarin magasabbra jutott, s hosszabb időt töltött a világűrben. Sokan az Amerikai Űrkutatási Hivatalban úgy vélték, hogy elvesztették az űrversenyt. Amikor Alan Shepard startolt, a NASA sorsát tartotta a kezében, tudván, hogyha küldetése kudarcot vall, ez egyben az űrkutatási program is fiaskóját is jelenti" - hangsúlyozta Jay Barbree újságíró, Alan Shepard életrajzírója.
   
A mindössze negyedórás űrugrás vezetett el ahhoz, hogy az amerikaiak az Apolló-program keretében leszállhattak a Holdra, megalkották az űrrepülőgépeket (space shuttle). Utóbbiak az elmúlt 30 év során űrhajósok és berendezések sokaságát juttatta el a világűrbe a nemzetközi űrállomás fedélzetére.
   
Alan Shepard űrrepülésének tiszteletére az amerikai posta két bélyeget jelentetett meg: az egyiken az űrhajós a Freedom 7 űrkapszula mellett látható, a háttérben a Redstone rakétával, a másikon a NASA Messenger űrhajóját ábrázolták.
   
Alan Bartlett Shepard. (1923-1998) az első amerikai űrhajós lett volna 1963 októberében az utolsó tervezett Mercury-repülés parancsnoka, a küldetést négy hónappal korábban törölték. Egy 1964-ben felfedezett fülbetegsége miatt kikerült a NASA űrhajóskötelékéből, s az 1960-as években már nem repülhetett. 1971 januárjában kapcsolódott be az Apollo-14 küldetésbe, parancsnokként 33 órát töltött a Hold felszínén. Alan Shepard volt az Apollo-program legidősebb asztronautája, az ötödik ember, aki a Holdra léphetett. 1998-ban 74 éves korában hunyt el leukémiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.