Fájdalomcsillapító, mellékhatások nélkül

Természetanya újabb kincséhez fért hozzá a gyógyszeripar

Függőséget nem okozó, az ősi keleti gyógyászat által is közkedvelt fájdalomcsillapítót fedezett fel a modern orvostudomány.

2011.05.25 18:32Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A természet rombolásával olyan értékek mennek veszendőbe, melyekről nem is tudunk. Hiába fejlődnek biológiai ismereteink rohamtempóval, a fajok eltűnésével egyszerűen nem tud lépést tartani ez a folyamat. Szerencsére az Illatos szélmalomkerék virágú jázmin (Tabernaemontana divaricata) titkára nemrég fény derült: a növényből sikerült kinyerni a conolidine névre keresztelt vegyületet, melynek fájdalomcsillapító hatása új típusú medicinákhoz juttathatja az emberiséget. A Délkelet-Ázsiában őshonos növényt a tradicionális kínai gyógyászat már régóta használta; az Ayurveda és a thai gyógyítók által szintén kedvelt a virág, mellyel lázat és fájdalmakat kezeltek.

A jellegzetes virágzatáról felismerhető növény kérgéből sikerült kivonni az anyagot, ám egy-egy cserjében olyan kevés található meg belőle, hogy a gyógyszerkutatók korábban képtelenek voltak gyógyhatásait kutatni (a teljes cserje mindössze 0,00014 százalékát teszi ki a vegyület). A floridai Scripps Research Institute csapata azonban rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között előállítani a conolidine-t, ezzel párhuzamosan pedig tudományosan is igazolták gyógyító hatását.

A Nature Chemistry szaklapban megjelent beszámoló szerint a növény alkaloid összetevők széles skáláját tartalmazza, szénalapú molekulákat, melyek atomjai többszörös körbe rendeződnek. Ezek némelyike már nem volt ismeretlen a kutatók számára, hiszen lehetséges gyógyszerként már korábban vizsgálták, de az ópiátok ugyanazon családjához tartoznak, mint például a második világháborúban harctéri sebesülésekkor fájdalomcsillapításra előszeretettel alkalmazott morfium. Habár ezek igen hatékonyan teszik dolgukat, komoly mellékhatásokkal bírnak, többek között függőséget, émelygést és hányingert, légzési problémákat okoznak. Mivel a conolidine nem ópiát, ezért anélkül nyújthat enyhülést a fájdalmat átélőknek, hogy a fenti kellemetlen tünetek jelentkeznének.

Érdemes megjegyezni, hogy az újonnan létrehozott anyag fájdalomcsillapító hatása mintegy véletlenként derült ki a kutatók számára. Habár számítottak arra, hogy a szintetizált vegyület bírni fog ezen tulajdonsággal, nem ebből a célból vizsgálták a conolidine-t. Egy korábban kialakított reakciótípust akartak tesztelni az anyag összetett szénvázának módosításával; ennek eredményeként jött létre a végső változat. Ezt aztán állatkísérleteknek vetették alá, az egereken történt vizsgálatok elemzésével állapították meg, hogy a szer hatásos a gyulladásos eredetű fájdalmakkal szemben.

Mint említettük, erre az ópiátoktól eltérő módszerrel képes - utóbbiak az agy mozgásszervi központjának aktivitását fokozva éri el a kívánt hatást. A neurotranszmitter dopaminok szintjének növelésével együtt jár az egerek mozgását irányító agyi terület ingerlése, mely függőséget vált ki. Ezzel szemben a conolidine nem érinti a mozgásszervi központot, vagyis feltételezhetően nem okoz olyan függőséget, mint az ópiátok. Azt azonban még nem fejtették meg teljes mértékben a kutatók, hogy miként működik a vegyület fájdalomcsillapító hatása.

A szer kereskedelmi forgalomban való alkalmazására egyelőre várni kell, először klinikai tesztekre van szükség, illetve meg kell oldani a szintézis problémáját is. Jelenleg ugyanis nem állítható elő akkora mennyiség a vegyületből, mint amennyire a gyógyszeriparnak szüksége lenne, de a kutatók bizakodóak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.