A növények evolúcióját szemlélik ezzel

Rovarszemmel figyelik a világot a kutatók

Brit kutatók olyan adatbázist hoztak létre, amely a világot - benne a virágokkal - rovarszemmel láttatja: a program segítségével a növények evolúciójáról szeretnének többet megtudni.

2010.12.14 14:05MTI

Lars Chittka, a Londoni Egyetem kutatója és kollégái által megalkotott adatbázis arról tartalmaz információkat, hogy mely hullámhosszok verődnek vissza a növényekről, és melyek nem. Ezt a kutatók - miként a Plos One című folyóiratban felvázolták - a rovarszemek tulajdonságaival kombinálták.

A beporzást végző méhek elsősorban az ultraibolya (UV) tartományban érzékelik a fényt, egy poszméh például egy általunk sárga-zöldnek érzékelt virágot szinte egyszínűnek lát. Akad olyan eset is, amikor a növények által visszavert fény UV tartományban lezajlott elemzése az emberi szem számára láthatatlan részleteket fed fel.

Az adatbázis lehetővé teszi a virágszínek globális irányzatainak felmérését - fejtette ki Sarah Arnold, az egyetem hallgatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

- Meg lehet például állapítani, hogyan változnak a színek magas ultraibolya sugárzású területeken, így többet meg lehet tudni a különböző élőhelyek növényeinek evolúciójáról. A szabadon használható adatbázis eddig kétezer bejegyzést tartalmaz.

Egy növény sikerének titka, hogy észrevegyék beporzói: a kutatás segítségével megállapítható, hogy milyen stratégiákat alkalmaznak erre a növények. Azt is meg lehet jósolni, hogy egy bizonyos területen élő növény talál-e magának elég beporzót.

A biológia és az informatika kombinálása lehetővé teszi, hogy fontos adatokhoz férjünk hozzá - fogalmazott Peter McOwan informatikus, aki a projekt műszaki részéért felelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.