Az orángutánok házipatikája

Az orángutánok gyógynövényekkel orvosolják bajaikat

A cambridge-i egyetem kutatóinak első ízben sikerült dokumentálniuk, hogy a vadon élő orángutánok gyógynövényekkel orvosolják bajaikat

2008.08.04 13:12MTI

Helen Morrogh-Bernard és csapata a Borneó szigetén lévő Sabangau tőzeglápos erdőben figyelte meg, hogy az emberszabásúak olyan növényekkel dörzsölik be ízületeiket, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van. A kutató látta, ahogy egy nőstény maréknyi levelet szakít le egy fáról, majd megcsócsálja azokat - írta a Der Standard című bécsi lap. 

Ezután kiköpte a nyálas elegyet, majd bekente vele a karját, nagyjából úgy, ahogyan az emberek naptejet kennek magukra, magyarázza Morrogh-Bernard. Miután a szükséges mennyiséget felhasználta, a maradékot ledobta a földre - így a kutatók meg tudták határozni az összetételét. Összesen négy felnőtt állatnál sikerült megfigyelni ezt a viselkedést. 

A gyógyító növények a kommelinafélék családjába tartoznak és nem szerepelnek a főemlősök étrendjén. Az indonéz sziget bennszülött népe azonban régóta használja. Ők is kenőcsöt csinálnak belőle, majd azzal kenik be bőrüket, ha izomfájdalmat vagy duzzanatokat akarnak csillapítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.