Gyógyító zöldek magunk körül

Ki gondolná mennyire jótékonyak a szobanövények?

A természettel való kapcsolat elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. A nagyvárosi dzsungelben a szobanövények vehetik át a kert, az erdő és a mező szerepét. Az ablakpárkányunkon álló cserép tartalma sokat tehet az egészségünkért!

2010.08.02 15:00Soós Anita

A növények energiával töltenek fel és megnyugtatnak bennünket. Tisztítják a levegőt, eloszlatják a port, és jobb kedvre derítenek minket! Dr. Bill Wolverton tudós azt állítja, hogy a növények negatív ionokat adnak le, amelyek pozitív hatással vannak arra, hogyan érezzük magunkat lelkileg és fizikailag.

Ugyanakkor megakadályozzák a penész kialakulását és más egészségre káros részecskék levegőbe jutását, amivel egészséges környezetet teremtenek körülöttünk. A modern életvitel következtében sokszor figyelembe sem vesszük a belső szükségleteinket, és csupán teremgarázstól teremgarázsig közlekedünk. Ennek ellensúlyozása miatt nagyon fontos, hogy minél több zölddel vegyük körbe magunkat a közvetlen környezetünkben.

És ha már zöld, akkor szobanövények! Ezeknek ugyanis az az előnyük a vágott virágokkal szemben, hogy szükségük van ránk ahhoz, hogy életben maradjanak és egészségesek legyenek. Ráadásul, ha megfelelően gondozzuk őket, rendkívül hálásak lesznek, ez az ápolás pedig a mi fizikai és lelki egészségünkre is pozitív hatással van.

Több ezer szobanövény létezik, ezek pedig nemcsak hogy szemet gyönyörködtetőek, de számtalan pozitív és gyógyító hatással is bírnak! A gond csupán az: mely területre melyiket is válasszuk a számtalan különböző fajtából?

Konyha

Szegfű: Egy harvardi kutató nemrég felfedezte, hogy ha reggel virágokat látunk, attól egész nap kitart a jó hangulatunk és az energiánk, főleg ha azok a virágok a konyhában kaptak helyet. A szegfűk gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, így a forró konyhai levegő sem árthat nekik.

Rozmaring: MegpróbáljA visszafogni a kávéfogyasztását? Ez a gyógynövény a segítségedre lehet, illata ugyanis növeli az éberséget. Egyszerűen dörzsölje az ujjai közé a levelét, hogy az olaja bevonja a kezét, majd lélegezzen mélyeket.

Aloe vera: Egyharmadnyi idővel gyorsabban gyógyulnak az égési sebek, ha kéznél van a konyhában ez a növény – a nedve ugyanis gyulladáscsökkentő összetevőt tartalmaz. Ha legalább hároméves, egészséges aloé növényedvan, vágja el a levelét, hajtsa szét, és a benne található gélt simítsa az égett felületre.

Nappali

Vitorlavirág: A bútorokban, háztartási készülékekben, szőnyegekben és festékekben található vegyi anyagokból párolgó gőzök azt jelentik, hogy egy átlagos otthon tízszer olyan szennyezett lehet, mint egy főútvonal. Ám vannak olyan növények, amelyek beszívják a vegyszereket a levelükbe, hogy aztán megtisztítsák a levegőt. A vitorlavirág a leghatékonyabb. Három nagy példány szobánként gyakorlatilag nullára csökkenti a szennyező részecskék számát.

Páfrányok: A nagy mennyiségű por kapcsolatba hozható az asztma és az allergia kialakulásával, ám a szobanövények 20 százalékkal csökkentik a port. Ez azért lehetséges, mert a szobanövények növelik a páratartalmat, ami csökkenti a por mennyiségét – de azért is, mert a porszemcséket vonzzák a növények levelei, ezért hatékonyak az olyan soklevelű fajták, mint a páfrányok.

Iroda

Napraforgó vagy nárcisz: Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy azok a dolgozók, akiknek asztalán virág áll, 15 százalékkal több ötlettel rukkolnak elő. Ha a hatást tovább akarod fokozni, válassz sárga növényeket, a színterapeuták szerint ugyanis ez a kreativitás színe.

Kaktuszok: Az íróasztalt díszítő virág a vérnyomást is csökkenti, és 12 százalékkal gyorsabbá teszi a munkatempót. A kutatók szerint a jelenség az evolúcióval magyarázható: a múltban ugyanis a növényekkel teli környezet védelmet, élelmet és ivóvizet nyújtott számunkra.

Bár mindegyik növény jótékony hatással bír, svájci kutatók kimutatták, hogy a kaktuszok a leghatékonyabbak: az alkalmazottak sokkal kevesebbet panaszkodtak fáradtságra és fejfájásra, miután kaktuszt helyeztek a monitoruk mellé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.