Tévútra terelheti a kutatókat

Az "önjelölt" isteni részecskéktől óvják a CERN fizikusait

A CERN fizikusainak óvakodniuk kell az "önjelölt" isteni részecskéktől, az "imposztorok" ugyanis utánozhatják a Higgs-bozont - figyelmeztetnek az amerikai Fermilab kutatói új tanulmányukban.

2011.05.17 23:33MTI

A részecskefizika úgynevezett standard modellje (SM) azt feltételezi, hogy a Higgs-bozonnak köszönheti sok részecske a tömegét. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét részben annak a reményében építették meg, hogy a csaknem fény sebességével száguldó protonnyalábok ütköztetése során keletkező "törmelékben" észlelhetik és kutathatják a Higgs-bozont - olvasható a New Scientist tudományos hírportálon.

A Higgs-bozont közvetlenül nem észlelhetik, ugyanis igen gyorsan felbomlik, a tudósok által már ismert, gyenge kölcsönhatást közvetítő részecskéket (erőközvetítők) képezve.

Patrick Fox, a Fermilab fizikusa és kollégái szerint lehetnek olyan még fel nem fedezett részecskék, amelyek ugyanilyen "bomlástermékeket" hoznak létre. Egy ilyen "imposztor" évekre tévútra vezetheti a kutatókat, hiszen tanulmányozása semmit sem árulna el a valódi Higgs-bozon tulajdonságairól.

"Amennyiben Higgs-bozon-féle ’utánzatot’ fedeznének fel a nagy hadronütköztetőben, évekbe fog telni, amíg bebizonyítják, hogy imposztorról van szó. Az ’önjelölt’ részecskéket 2014 után lehet majd sikeresen kiszűrni, amikor elérik az ütközések tervezett energiáját. A magasabb energiájú ütköztetések ugyanis megmutatják, hogy az új részecske kölcsönhatásba lép-e az erőközvetítőkkel, vagy sem. A kölcsönhatásra való képesség a Higgs-bozonra jellemző, de nem az imposztorokra" - hangsúlyozzák a Fermilab fizikusai.

A CERN kutatói keddi bejelentésük szerint viszont bizakodóak, azt remélik, hogy jövő év végére megoldódik a rejtélyes Higgs-bozon létezésének a kérdése. "Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy 2012 végére választ adhatunk arra, hogy létezik-e a Higgs-bozon, vagy sem" - hangsúlyozta Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója a Royal Society keddi sajtótájékoztatóján.

 A standard modell (SM) valamely fizikai jelenségnek, eseménynek vagy rendszernek a szakemberek többsége által elfogadott, de bizonyosan nem teljes matematikai, fizikai leírása. A részecskefizika standard modellje az alapvető részecskék kölcsönhatásait vizsgálja a gravitáció kivételével: az elektromágneses, a gyenge és erős kölcsönhatást. Lényeges összetevője a Higgs-mechanizmus - amely létrehozza a részecskék tömegét -, illetve a még meg nem talált "isteni részecske", a Higgs-bozon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.