Terror az interneten

Az Al-Kaida ismerősnek jelölt - elfogadod?

Oszama utolsó pakisztáni éveiben teljesen elvágta magát az internettől így próbálva elkerülni, hogy a CIA rátaláljon. De az általa alapított terrorszervezet ügyesen használja a webet, hogy támogatók seregét vonzza magához, akik folytatják majd a nyugat elleni harcot a vezér halála után is.

2011.05.16 16:16Konrád - ma.hu

Az al-Kaida technológiai fejlődése jól megmutatja, miért virágzik a szervezet, dacára annak, hogy az USA mindent elkövetett - a drone támadásoktól kezdve a kelet európai titkos börtönökig, ahol bin Laden hadnagyait vallatták -, hogy még az írmagját is kiirtsa. Ebben a harcban jelentős lépés volt a május 2-ai akció, mely Oszama halálával végződött. Noha, kivégzése kétségkívüli csapás a szervezetre, az öröksége tovább él a chatszobákban és az olyan közösségi oldalakon, mint a Facebook, ahol a követők tovább viszik az üzeneteket, és tervezik a véres akciókat.

Az afgán tálibok hatalmuk csúcsán betiltották a televíziót, de az al-Kaida nem utasította el a technika vívmányait és hamar felismerte az online jelenlét előnyeit megragadva a lehetőséget, hogy Oszama videók, beszédek és üzenetek segítségével további követőket szerezzen a nagy dzsihádhoz. Ez az online jelenlét eleinte rendkívül kezdetleges volt, de mára kijelenthető, hogy a szervezet naprakész a friss technológiákból és rendkívül ügyesen használja fel azokat.

Az al-Kaida médiagyára az As-Sahab ma már profi, valódi dokumentarista rendezésű videókat készít, amiket az Al-Fajr, a fő médiaterjesztő tesz közzé a militáns weboldalakon – amiket később a támogatók egyéb weboldalakra is feltöltenek. Mind a 2004-es madridi robbantásokért felelős sejt egyes tagjainak, mind Nidal Hasan őrnagy - aki 13 embert gyilkolt meg a texasi Fort Hood bázison - radikalizálódásában nagy szerepet játszott az internet.

Jarret Brachman terrorszakértő közel egy évtizeden át tanulmányozta az al-Kaida média és internet tevékenységét. Véleménye szerint 2004 és 2005 között több esemény is felgyorsította a szervezet erőfeszítéseit, amikkel mai képére formálták hálózatukat.

Abu Musab al-Zarqawi, az al-Kaida iraki vezetője 2004 májusában videóra vette, ahogy lefejezi az elrabolt amerikai üzletembert, Nicholas Berget, majd feltöltötte egy a szervezethez köthető weboldalra. Younis Tsouli, egy fiatal marokkói születésű, Angliában élő számítógépes szakember fogta a videót és megosztotta több más weboldalon, amivel kiérdemelt egy meleg hangvételű dicséretet al-Zarqawi propagandaminiszterétől.

Ritkán fordul elő, hogy egy al-Kaida nagykutya ilyen üzenetet küldjön egy egyszerű fickónak ezért Tsouli példáját - akit egyébként 10 évre ítéltek extrémista weboldalak hálózatának működtetéséért és al-Kaida videók birtoklásáért - sok támogató követte ezzel afféle hobbi dzsihádisták hadseregét teremtve.

„Younis Tsouli tettével a dzsihadista online támogató iskolapéldája lett” - mondta Brachman, aki a West Point Combating Terrorism Center vezető kutatójaként szolgált, mielőtt független tanácsadó lett.

Al-Zarqawi videói a lefejezésekről, illetve iraki terrorakciói új típusú propaganda hadviselést inspiráltak. Több társszervezet is magáévá tette a stílust, ezzel növelve a dzsihádista propaganda mennyiségét és minőségét.

Cool dzsihád

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy bin Laden jobbkeze, Ayman al-Zawahri aggodalommal figyelte iraki harcostársa növekvő népszerűségét, attól tartva, hogy kifogja a propaganda szelét az al-Kaida központi vezetésének vitorlájából. Éppen ezért nyomást gyakorolt az As-Sahabra, hogy fokozzák a videók gyártását. Ebben segítségére volt az afganisztáni Bagram börtönből 2005 júliusában megszökött Abu Yahya al-Libi, aki amellett, hogy a tálibok webmestereként funkcionált, egyike a média és internet felhasználásában komoly lehetőséget látó magas rangú vezetőknek.

Mára több tízezer tagja is lehet annak a fél tucat exkluzív és nagy fontosságú jelszóvédett chatszobának, amik az egyszerre decentralizált, mégis hierarchikus mozgalmat ápolják.

A Center for Strategic and International Studies februári jelentése szerint az al-Kaida és támogatói az internetet használják az új típusú médiapropaganda terjesztésére, ami többek között számítógépes játékokat, rap videókat és képregényeket foglal magába, melyek segítségével egyfajta “cool dzsihád” imidzset hoztak létre, a technológiára fogékony ifjúság számára.

„A YouTube videók és online chatszobák segítenek terjeszteni az al-Kaida ideológiáját széleskörű hallgatóság előtt, ezzel csökkentve a személyes kapcsolat szükségességét, mint a radikalizálódáshoz vezető út legfőbb eszközét” - áll a jelentésben, ami szerint nem csak fizikailag, de virtuálisan is fel kell venni a harcot az extrémistákkal.

Csak a példa kedvéért: néhány órával az után, hogy Obama elnök bejelentette a terroristavezér halálát a Facebookon megjelent a “Mindannyian Oszama Bin Laden vagyunk” oldal - jelentette a SITE Intelligence Group. Az oldal kevesebb mint 24 óra alatt 10 000 támogatót szerzett, bár azóta törölve lett.

További százak biztosították támogatásukról bin Ladent a legfőbb al-Kaida weboldalon, az Al-Shumoukh-on. „Hősként éltél és mártírként haltál meg” - írta az Ibnat Shumoukh al-Islamként azonosított felhasználó.

Nyomaik eltüntetésére az al-Kaida több módszert is bevet, az Al-Fajr legalább két online magazin számot is megjelentetett, amiben tanácsokat adnak az olvasóknak, miképpen tudják titkosítani dokumentumaikat, és hogyan rejthetnek el üzeneteket képekben. A Technical Mujahid nevű magazin továbbá javasolja a dzsihádisták által írt titkosító szoftver a “The Mujahideen Secrets” használatát.

Maga bin Laden más módszert alkalmazott a rejtőzködés érdekében, miközben legalább öt éve élt a pakisztáni Abbottabadban. Búvóhelyén sem internet sem telefonvonal nem volt és csak egy megbízható futárpáros látta el információval a külvilágról, illetve jutatta el üzeneteit és emailjeit kis memóriakártyákon.

A vezért ezek a biztonsági intézkedések sem óvták meg, de online támogatóinak seregét sokkal nehezebb lesz felszámolni. “Úgy néz ki, az internet nyújtja a legbiztosabb menedéket” - mondta Brachman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.