Három és fél évig utazott a Dawn

Megérkeztek az első képek a Vesta aszteroidáról

Három és fél évig tartó utazást követően elkészítette az első felvételeit a Vesta aszteroidáról az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Dawn nevű űrszondája.

2011.05.12 20:10MTI

Az 530 kilométeres égitestről 1,2 millió kilométeres távolságból készített felvételeket a szerkezet német tudósok által épített kamerarendszere - tudatta a Max Planck Intézetnek a naprendszer kutatásával foglalkozó részlege. 
   
A képek azonban nem sokat mutatnak az aszteroidából, pusztán világos foltként ábrázolják a Vestát. A repülés e korai szakaszában a felvételek elsősorban a navigációt segítik - mutatott rá a németországi Lindauban működő intézet.
   
Amikor a szonda idén júliusban eléri az égitestet, már magas felbontású felvételek készülhetnek a kisbolygó felszínéről. Eddig a Hubble űrteleszkópnak volt a legjobb rálátása a Vestára, amelynek déli féltekén egy óriási kráter tátong.
   
Az aszteroida a Földtől mintegy 280 millió kilométerre, az úgynevezett aszteroidaövön található, és a 4,5 milliárd évvel ezelőtt született Naprendszer keletkezésének idejéből megmaradt protobolygóként tartják számon. Más protoplanéták összeolvadtak egyéb bolygókkal, vagy ütközésekben megsemmisültek.
   
A Dawn kamerarendszere először szolgálhat információkkal az égitest ásványtani összetételéről és felszínének jellegzetességeiről, és teheti lehetővé topográfiai felmérését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.