Kis lépés egy embernek

Felavatták a világ első kereskedelmi űrrepülőterének leszállópályáját

Egy újabb lépéssel került közelebb a világ első kereskedelmi célú űrutazása: Richard Branson, a Virgin Atlantic elnöke, a vállalkozás megálmodója és tulajdonosa amerikai űrhajósok és Bill Richardson új-mexikói kormányzó jelenlétében a hét végén felavatták az űrrepülőtér leszállópályáját.

2010.10.24 18:52MTI

Az új-mexikói Las Cruces település közelében lévő Spaceport America elnevezésű létesítmény leszállópályáját kimondottan kereskedelmi célú űrrepülőgépek számára tervezték. A mintegy három kilométer hosszú pálya avatását alig két héttel azután tartották, hogy a hónap elején sikeres próba-siklórepülést hajtott végre a Virgin Galactic turistaűrhajója.

Richard Branson a helyi idő szerint pénteki ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy kilenc-tizennyolc hónapon belül útnak indulhatnak a világűrbe az első turisták, akik között ő maga is ott lesz.


"Nagyon boldog vagyok, hogy civilek is eljuthatnak a világűrbe. Természetesen én is az utasok egyike szeretnék majd lenni" - mondta az avatáson részt vevő Buzz Aldrin amerikai űrahjós, aki annak idején megjárta a Holdat.

A SpaceShipTwo névre keresztelt űrhajó a két pilóta mellett hat utas szállítására alkalmas.

A két hete tartott próbarepülése volt az első, amikor a 18 méteres űrhajó elvált hordozórakétájától, és önállóan végzett siklórepülést.

A tesztelések során most számos további önálló próbarepülés következik, és ha ezek rendben mennek, akkor kerülhet sor az űrhajó világűrbe való kilövésére - mondta Richard Branson.

A tervek szerint az űrrepülő 15 kilométeres magasságban válik majd le a hordozóról, hogy aztán saját hajtóműve segítségével 110 kilométeres magasságba emelkedjen. Itt az utasok néhány percig megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát is. Az űrkirándulás 200 ezer dollárba (39 millió forintba) kerül.

A Virgin Galactic közlése szerint eddig mintegy 370 érdeklődő helyezett el előzetes letéteket 50 millió dollár (9,8 milliárd forint) értékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.