"Meteorit" keltett riadalmat több helyen is

Tűzgömb robbant Magyarország fölött?

Erős fényjelenségekre és hatalmas dörrenésre figyeltek fel Ózd, Putnok, Kazincbarcika és Miskolc térségében vasárnap éjszaka.

2010.03.01 18:08hirek.csillagaszat.hu

A Magyar Csillagászati Egyesület Leonidák levelezőlistáján közölt beszámolók és telefonos jelentések alapján valószínűsíthető, hogy egy, a Holdnál is fényesebb tűzgömb (bolida) robbant Magyarország északkeleti vidékei fölött. 

"A metnet.hu amatőr meteorológus észlelői közül sokan az este, 23:25-kor  igen fényes, zöld, a telihold fényével mérhető vagy annál is fényesebb bolidát láttak, Ny-ÉK irányban haladt, kis idővel a fényt követően morajló hanggal (amelyet többen mennydörgésnek véltek, főleg, hogy  előtte látták a villanást). Sokan csak a fényét látták, mivel közben TV-t néztek, de bevilágított a szobába. Enyingtől Nyíregyházáig érkeztek észlelések róla, sok budapestivel. Időjárási webkamerákon (idokep.hu) a 23:25-ös képeken sokfelé lehet látni, hogy kivilágosodik a táj (se előtte, se utána nem volt olyan fény)." -Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

"Mi a párommal mindketten felkaptuk a fejünket a kinti felfénylésre. Villanásszerűnek érzékeltük, vagyis nem tartott tovább 0,1 másodpercnél. Az ablak nagyjából kelet felé néz." - Székffy Tamás, Budapest

"Vasárnap este 23:25-kor egy villámlásra lettem figyelmes a nyugati tájolású szobámból. Az egész eget bevilágított a a villanás. Elösször azt hittem ,hogy valami zivatar van a környéken ,de mikor a felhőn keresztül láttam a teliholdat kicsit elgondolkoztam. De a villanás után apám aki a keleti tájolású szobában volt, elmesélte ,hogy (Óbudáról nézve)Mátra felé ment. az elején szépen lassan indult zölden aztán begyorsult és egy nagyot villant. Kicsit meg is ijedt mert azt hitte ,hogy nagy hangja lesz." - Szalontai Szabolcs (Óbuda)

Laikusok is tettek hasznos bejelentéseket telefonon. Budapestről (Rákosliget) Kutny Zsolt szintén tévénézés közben figyelt fel a tűzgömbre, melynek feje fényes, zöldes háromszög volt, mögötte sárgás csóvával. Először tűzijátéknak gondolta a teleholdnál jóval fényesebb jelenséget.

Zádorfalváról Balog László jelentette, hogy a faluban a robbanástól az ablakok megremegtek, az ajtók kinyíltak, a lakosok több házból is kimentek a lakosok, a jelenséget a polgárőrök is látták.

Rozsnyóról Vasik János is látta a tűzgömböt, mely jóval fényesebb volt a teleholdnál. Vasik János, aki a szlovák rádió munkatársa, arról tájékoztatott, hogy Szlovákiában is több helyen látták a jelenséget, így pl. a tátralomnici csillagvizsgálóból. A szlovákiai meteorészlelők honlapja is tudósít a jelenségről. A szlovákiai szeizmológiai szolgálat nem észlelte a lökéshullámot. Egy szlovákiai és egy magyarországi webkamera is rögzítette a táj felvillanását.

További részletekért látogasson el a Magyar Csillagászati Egyesület oldalára!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.