Eddig 9834 meteoritot találtak

Újabb meteoritot találtak kínai kutatók az Antarktiszon

Megtalálta az első déli-sarkvidéki meteoritját Kína 26. antarktiszi expedíciója.

2010.01.04 14:50MTI

A Glove Mountain déli lejtőjénél talált 221,5 grammos kő az eddig vizsgálatok szerint chondrite meteoritkőzet lehet - mondta Hu Szen (Hu Sen) a Kínai Tudományos Akadémia Geológiai és Geofizikai Intézetének kutatója. A sűrűn lakott területeken ritkán találni meteoritokat, a Déli-sarkvidék hideg, száraz területein évmilliókkal a becsapódás után is megmaradhatnak - magyarázta a kutató.

A kínai Csungsan (Zhongshan) kutatóállomástól 400 kilométerre található Glove Mountain a világ egyik leggazdagabb meteorit lelőhelye. Kínai kutatók eddig 9834 meteoritot, köztük két Marsról származó kőzetdarabot találtak, ezzel Japán, valamint az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb meteoritgyűjteményt tudhatják magukénak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.