Zuhanórepüléssel hívják fel a nőstény figyelmét

A kanos kolibrik gyorsabbak, mint a vadászgépek

A vadászgépeknél is gyorsabbak a kolibri hímek, amikor zuhanórepüléssel próbálják meg felhívni a nőstények figyelmét magukra.

2009.06.15 08:37ictpress

Christopher Clark amerikai kutatónak egy nőstény madár kitömött modelljével sikerült rávennie a kolibri hímeket, hogy zuhanórepülésbe kezdjenek, miközben egy másodpercenként ötszáz képkockát készítő kamera segítségével filmezte őket. Kiderült, hogy az apró madarak a testük hosszának akár a négyszázszorosával megegyező távolságot is képesek megtenni a levegőben egy másodperc alatt.

A hosszúkhoz viszonyítva, ekkora távolság megtételére még az emberek építette gépek, például a harci repülők, vagy az atmoszférába visszatérő űrhajók sem képesek. "A zuhanás végső szakaszában, amikor felhúzzák a szárnyikat, a kolibrik nagyobb sebességet képesek elérni, mint bármilyen más élőlény, amit idáig sikerült légi manőverek végzése közben filmre venni."- nyilatkozta a kutató a BBC-nek. Clark szerint, a módszereit más tudósok is felhasználhatják majd, és ha az állatok teljesítőképességének határait szeretnénk feltérképezni, akkor a párzás lehetőségét kell felkínálnunk nekik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.