Bagdadba kerülnek a leletek

Babiloni kincseket tártak fel iraki régészek

Négyezer, többségében a babiloni időkből származó ókori műtárgyat tártak fel iraki régészek - a leletek között királyi pecsétek, talizmánok, valamint a legkorábbi írásjelekkel, sumér ékírással borított agyagtáblák is vannak.

2009.04.02 14:59MTI

A leletek az ősi Mezopotámia, vagyis a Tigris és Eufrátesz folyók között lévő területen, 20 helyszínen folytatott kétéves feltárások során kerültek napvilágra. A babiloni leleteken kívül előkerültek az ókori perzsa birodalomból származó tárgyak is, valamint középkori iszlám emlékek. Abbasz Fadhil ásatásvezető régész szerint a leletek közül némely igen jelentős.

A feltárások során előkerült például két ritka talizmán: az egyiken, amelyet stílusjegyei után sumér eredetűnek tartanak a szakemberek, egy háromszögbe vésett arc látható. A másik amulett vörös kőből készült, s egy futó antilopot véstek bele.

A leletek a bagdadi Nemzeti Múzeumba kerülnek. Az intézményre ráfér a "vérfrissítés", miután 2003-ban, az amerikai megszállás után a múzeumot kifosztották: 15 ezer tárgyi emléket vittek el, közülük hatezer azóta megkerült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.