Megtalálták Sesheshet királyné sírját?

Képek a sivatag rejtett kincséről: 4000 éves piramisra bukkantak Egyiptomban

Egyiptomi archeológusok egy olyan rejtett piramisra bukkantak a sivatagban, amelyről azt feltételezik, hogy a több mint 4000 évvel ezelőtt uralkodott fáraó édesanyjának a sírját rejti.

Képek a sivatag rejtett kincséről képgaléria

2008.11.13 12:00ma.hu

A piramist két hónapja fedezték fel Kairó déli részén a homokba ágyazódva, amely a feltételezések szerint Sesheshet királyné sírját rejti, Teti király édesanyjáét - aki Krisztus előtt 2323 és 2291 között uralkodott, és aki megalapította Egyiptom Hatodik Dinasztiáját. Történészek a Hatodik Dinasztiát tartják a Régi Királyság utolsó dinasztiájának, amelyet éhínség és felfordulás követett Egyiptom szerte.

A most felfedezett "csúcsnélküli" piramis 5 méter magas, ám a tudósok úgy gondolják, hogy eredetileg 14 méter magas és 22 méter hosszú lehetett. A szerkezetet - a 118. Egyiptomban - a világ legöregebb piramisa mellett fedezték fel - a Saqqara mellet - amely eredetileg az ősi egyiptomi törvényhozók temetkezési helye volt. A kutatók korábban már megtalálták a király két feleségének a sírhelyét, de mindeddig hiába kutattak az anyakirályné sírkamrája után.

Ám ezúttal úgy tűnik szerencséjük van. Az egyetlen királyi piramis amelyik hiányzik az Sesheshet piramisa, így szinte biztosak vagyunk benne, hogy ez hozzátartozik - nyilatkozta Zahi Hawass. Az archeológusok két héten belül szeretnének belépni a sírkamrába, mert úgy gondolják, hogy minden további késlekedés csak a tolvajoknak kedvezne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.