Egy vidám darab, amely még nem volt színpadon!

A Szahara Kincse - Operett két felvonásban

Az öreg Báthory Adalbert gróf fia, az I. Világháborúban elesik. Fia bajtársa, és annak legjobb barátjára, Lantos Zoltánra bízza az öreg, féltett titkát.

2009.01.17 15:05ma.hu

Mesél neki a monarchia idején történtekről. Egy gyémánt nyakékről, amit magától a Szultántól kapott, és a szerelemről, amelyet egy török táncosnő iránt érzett. Ennek gyümölcse egy leány, Karina. Zoltán a gróf halálos ágya mellett megígéri, hogy megkeresi lányát és a kincset. Ezért elutazik főhősünk Ada Kalehra, törökök lakta szigetére. Itt találkozik Karinával, az egzotikus énekesnővel, aki nem is sejti milyen értékes kincs van a birtokában....

Egy vidám darab, amely még nem volt színpadon!

Ada Kaleh, Törökök lakta sziget volt a Dunán. 1669-ben az osztrákok elfoglalták, és egy hatalmas erődöt építettek, hogy megvédjék a törökök ellen. Felváltva hol török, hol osztrák uralom alatt állt. 1923-ban az Oszmán és az Osztrák-Magyar monarchia megszűnésekor, a lakosság Romániához való tartozást választotta. 1972-ben egy épülő erőmű miatt, örökre víz alá került.

A legenda szerint Ada annyira szép volt, hogy a Szultán elhagyta háremét, és erre – az akkor még lakatlan – a szigetre költözött, hogy kizárólag imádott nőjével lehessen. Ada Kaleh lakói különleges jogokkal -adó és vámmentességgel- rendelkeztek. A sziget fő megélhetési forrása, a dohánytermelés, a halászat és a turizmus volt. A dohányon és az édességeken kívül, ékszerkészítéssel is foglalkoztak. Az udvarokból égett cukorillat terjengett.

Ezarzia főutca, a bazárok, és a kocsmák utcája volt. Omer Feizy kávézójában maga Ferdinánd, és II. Károly is megfordult. Az utazókat a kávén és a dohányon kívül, szezámmagban hengergetett raháttal kínálták a török árusok, miközben kitűnő minőségű szöveteiket és ékszereiket beszélték rá a vásárlóra. Ezalatt elmesélték Kaleh Szultán és Ada nevű feleségének történetét.


Báthory Karina: Plásztán Anett
Lantos Zoltán: Czakó Ádám
Eleonóra Scott: Várkonyi Andrea
Mundér Richárd: Kurkó József / Békefi László
Kőrössy Ella Éva: Nyilas Edina
Altmann Dániel: Ruzicska László
Omer Feizy: Fellegi Lénárd
Táncosnő: Kása Karina
Hastáncos. Boros Eleonóra

Írta és rendezte: ifj.Czakó Ádám
Zeneszerző. Czakó Ádám
Díszlettervező: Kocsonya Gábor
Jelmeztervező: Koncz Zsuzsa
Zenei alapot a Győri Operett Zenekar készítette
Fővárosi Művelődési Ház
Budapest, 1116 Fehérvári út 47 2009. január 28. 16.00 óra

Január 29. 16.00 óra

Jegyek a +36 70 623 6871 telefonszámon rendelhetők és a helyszínen 14 órától!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.