Az örök élet álma

A világ első múmiakongresszusát tartották meg

A világ első múmiakongresszusát tartják az itáliai Bolzanóban; a csütörtökön megnyílt négynapos rendezvényt a Dél-tiroli Régészeti Múzeum Múmiák - Az örök élet álma című időszaki kiállítása tiszteletére rendezték.

2009.03.19 15:08MTI

A világ legnagyobb múmiakiállításán, amelyet előzőleg Németországban mutattak be, hetven emberi és állati múmiával, köztük a világhírű Ötzivel, a rézkori "jégemberrel" ismerkedhetnek meg a látogatók.

A tárlat célja hogy időben és térben is körüljárja a mumifikáció jelenségét egy, a dinoszauruszok korától napjainkig tartó "időutazás" során. Éppúgy láthatók természetes módon, mocsárban megőrződött, mint díszes szarkofágba helyezett egyiptomi holttest, valamint az Ázsiából, Óceániából és Dél-Amerikából származó múmiák mellett napjainkból származó, egy sóbányában talált mumifikálódott testek.

A Múmiák és az élettudományok (Mummies and Life Sciences) című konferencián a világ 140 múmiakutatója - antropológusok, paleontológusok, paleopatológusok, régészek és konzerválási szakemberek - tart 80 előadást, illetve poszterprezentációt

"A múmiák igen értékesek a tudomány számára, hiszen lágyrészeik is megőrződtek. Ez lehetővé teszi a régi korok életfeltételeinek és a mai betegségek fejlődéstörténetének tanulmányozását" - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Albert Zingerle, a bolzanói Európai Kutatási Akadémia (EURAC) Múmia és Iceman (Jégember) Kutató Intézetének vezetője.

A bolzanói intézet az egyetlen a világon, amely kizárólag múmiák kutatásával foglalkozik. A március 22-ig tartó kongresszus mindenekelőtt az élettudomány módszereinek alkalmazására fókuszál a múmiakutatásokban. Így foglalkoznak az ókori DNS elemzésével, a mumifikálási eljárásokkal. A paleopatológusok a múltbeli betegségek kutatását vitatják meg, a paleobotanikusok pedig a korabeli növényvilágot elemzik, s a múmiakutatások alapján a múlt korok emberének táplálkozását is górcső alá veszik.

Az EURAC elnöke, Werner Stufflesser reményét fejezte ki, hogy nem az idei bolzanói marad a világ egyetlen múmiakongresszusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.