Nincsen a világon szebb, mint a...

Habzsolta az életet: miért nem tudott nők nélkül élni VIII. Henrik?

A nőktől való érzelmi függőségben szenvedett VIII. Henrik angol király. Egy brit történész ezt az állítását a hat feleséget elfogyasztó uralkodó és anyja kézírása közötti szembetűnő hasonlóságra alapozza.

2009.03.17 12:57MTI

David Starkey rámutat arra, hogy Henriket, ellentétben a kor királyi hercegeivel, nők nevelték fel és majdnem biztosan édesanyja, Yorki Erzsébet tanította meg írni is.

A kutató szerint ez a neveltetés vezetett a későbbi uralkodó
érzelmileg féktelen személyiségéhez”, és ezért szeretett bele annyi nőbe - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph című brit lap.

VIII. Henrik angol király

A galéria megtekintéséhez kattintson ide Mindennek óriási hatása volt a 16. századi brit történelemre: a király, hogy elválhasson első feleségétől, Aragóniai Katalintól és feleségül vehesse a vonzó Boleyn Annát, szakított a római katolikus egyházzal és megalapította az anglikán egyházat. A Tudor-ház szakértőjeként ismert Starkey, aki több tv-sorozatot készített az angol királyokról, kurátora a British Library új, április 23-án nyíló kiállításának, amelyben bemutatják VIII. Henrik kézzel írott leveleit is. Henrik szögletes, nehézkes betűi erősen hasonlítanak anyja és húga, Mária írásához, de eltérnek nevelői és tanácsadója, köztük Sir Thomas More (Morus Tamás) írásától.

A herceget York-i Erzsébet nevelte 11 éves korától, miután apja, VII. Henrik király 1509-ben meghalt és a korabeli iratok bizonyítják a történész számára, hogy az anya gyakorolta a legnagyobb hatást neveltetésére és személyiségére. Yorki Erzsébet, VIII. Henrik édesanyjaA galéria megtekintéséhez kattintson ide Ő volt az egyetlen fiú, akkor már csak nőtestvérei éltek, bátyja, Artur és öccse, Edward korábban meghalt, és ezáltal függővé vált a nőktől. „Soha többé nem tudott nők nélkül élni és állandóan szerelmes lett. Feleségeinek többségét is szerelemből vette el. De aztán ki is szeretett belőlük”.

A feleségek közül állítólag Jane Seymourt szerette igazán

Aragóniai Katalin II. Ferdinánd és I. Izabella lánya. Henrik bátyjának, Arthurnak volt a felesége. Miután 1502-ben – hathónapnyi házasság után – meghalt Arthur, Henrik jegyese lett.

Katalin ekkor 17, Henrik pedig mindössze 12 éves volt. VIII. Henriket 1509-ben koronázták királlyá, ekkor kötöttek házasságot. Hat gyermekük született, de ezek közül csak a későbbi I. Mária maradt életben. A fiúörökösre vágyó király érvényteleníteni akarta házasságát, de a pápa nem engedélyezte a válást. A házasságot végül a canterburyi érsek érvénytelenítette, Katalint pedig száműzték.

Boleyn Anna Thomas Boleyn, Rochefort grófjának a lánya volt. A francia udvarban nevelkedett, és Aragóniai Katalin udvarhölgye volt. A Katalintól elhidegült Henrik szerelmes lett a fiatal lányba, s 1525-től kedvese is volt. Henrik előző házasságának érvénytelenítése után, 1533-ban házasodtak össze. Leányuk volt a későbbi I. Erzsébet királynő.

Henrik házasságtöréssel vádolta Annát, amit a nő kétségbeesetten tagadott. Nem segített semmi, halálra ítélték, lefejezték 1536-ban. Jane Seymour régi nemesi családból származott, Henrik előző feleségeinek udvarhölgye.

Tökéletes ellentéte volt a szeszélyes Boleyn Annának. 1537-ben fiút szült a Henriknek, a jövendő VI. Edward királyt, de 12 nappal a szülés után meghalt. VIII. Henrik őszintén gyászolta – mint mondta – „egyetlen feleségét, akit szeretett”.

Jane Seymour, a harmadik feleségA galéria megtekintéséhez kattintson ide Cleves-i Anna 1539-ben lett Henrik felesége. A király egész Európában kerestette a menyasszonyjelöltet, és a beérkezett arcképek alapján választotta ki Annát, anélkül, hogy személyesen találkozott volna vele. Anna úgy érkezett Angliába, hogy nem beszélte a nyelvet, meglehetősen ridegen és elutasítóan kezelte Henriket, ráadásul eléggé műveletlen is volt. A király sem kedvelte a nőt, ezek után nem csodálható, hogy a házasság csak hat hónapig tartott.

A következő esküvő mindössze 20 nappal követte a válást. Howard Katalin Boleyn Anna rokona, Norfolk herceg unokahúga volt. Házasságuk idején, 1540-ben még csak tizenkilenc éves, miközben a király már 49 éves volt. A hölgynek fiatal kora ellenére már „múltja” volt.

Ez talán nem is lett volna baj, de kapcsolatait a házasságot követően felújította. A szerelmi ügyek persze egy királyi udvarban nem maradhatnak titokban. A bosszúálló király 1542-ben a házasságtörő királynét két szeretőjével és egyik udvarhölgyével együtt kivégeztette.

Parr Katalin Thomas Parr királyi tisztviselő lánya. Már két házasságon volt túl, mikor 1543-ban hozzáment VIII. Henrikhez – pedig Lord Thomas Seymourba, Jane Seymour bátyjába volt szerelmes. Valójában inkább ápolója volt a kövér, beteg királynak, mint felesége. Miután Henrik 1547-ben meghalt, korábbi szerelméhez ment feleségül. Új házassága boldogtalan volt, szüléskor halt meg 1548-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.