Murat-nak mauzóleumot építenek Pizzóban

Keresik Nápoly királyát

A calabriai Pizzo Calabróban elhatározták, hogy megkeresik Joachim Murat nápolyi királyi maradványait és méltó módon temetik el.

2009.02.22 10:00MTI

Joachim Murat 1767-ben született Labastide-Fortuniére francia városkában. A vendéglős szülők gyermeke csak rövid ideig folytatta elődei mesterségét és katonai pályára lépett. Karrierje meredeken ívelt felfelé, hamarosan Napóleon szárnysegédje lett, számos csatában harcolt az oldalán, ezért a császár 1808-ban kinevezte Nápoly királyának. A magas rangot azonban nem sokáig élvezhette, az 1815-ben visszatért Bourbonok elől Franciaországba kellett menekülnie. De nem adta fel, hajón indult a város visszahódításáért.

Egy vihar azonban eltérítette a hajót útjáról, Pizzo Calabróban partra kellett szállnia és itt már a Bourbon-csendőrség fogadta. 1815. október 13-án a 48 éves királyt agyonlőtték a helyi kastély udvarán. Az utókorra fennmaradt írás szerint holttestét egy silány fenyőkoporsóba tették és egy nagy tömegsírba vetették. A sír fölé emelték később a Szent György templomot - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. A bonapartisták kései utódai most ki akarják emelni onnan. Két nyom alapján remélik tervük sikerre vitelét. A fentebb említett írás ugyanis arra utal, hogy a koporsó fekete selyemmel volt kibélelve, ami láthatóvá vált, mert a rosszul záródó koporsó a sírba vetéskor kinyílt

Murat megkeresésére már 1976-ban történtek kísérletek és egy akkor készült fotón egy törött koporsó látható, amelyből mintha sötét anyagfoszlány lógna ki. Ha a maradványok mégis benne maradtak, akkor a király könnyen azonosítható DNS-e alapján, amit össze tudnak hasonlítani Franciaországban már felkutatott utódaiéval. Ha viszont kiesett, akkor mintegy ezer koponya közül kell kiválasztani az övét. A tervek szerint Murat-nak mauzóleumot építenek Pizzóban, és mellé temetik feleségét, Caroline-t, aki Napóleon húga volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.