A csíkok csak szépek

Nem hűtik a zebrát a csíkjai

Magyar és svéd kutatók cáfolták, hogy a fekete és a fehér csíkok eltérő hőmérséklete miatt kialakuló légörvények hűtik az állat testét.

2018.06.20 17:38ma.hu
hirdetés

Charles Darwin és Alfred Russel Wallace 1870-es évekbeli vitája óta foglalkoztatja a kutatókat, mi lehet a szerepe a zebrák csíkos mintázatának. Az eddig született hipotézisek egyike szerint napsütésben a zebracsíkok fölött légörvények alakulnak ki a fekete és a fehér csíkok eltérő hőmérséklete miatt, és ezek az örvények hűtik a zebrák testét.

Ezt a kísérlettel még nem ellenőrzött feltételezést tesztelték az ELTE Természettudományi Kar, az Állatorvostudományi Egyetem és a svéd Lundi Egyetem kutatói.

A zebracsíkok rejtélyes szerepére felállított 18 hipotézis négy csoportba sorolható:

- a ragadozók elleni vizuális védelem,
- a szociális kölcsönhatások elősegítése,
- a vérszívó rovarok elleni vizuális védelem,
- a testhőmérséklet szabályozása hűtéssel.

Az ELTE Természettudományi Karának kutatói 2012-ben magyarországi terepkísérletekkel már igazolták, hogy a zebracsíkok védenek a vérszívó bögölyök ellen, mivel a csíkos vagy foltos mintázatok vizuálisan kevésbé vonzóak a rovarok számára, mint az egységes színűek.

Ezt követően 2016 és 2017 nyarán egy gödi lovas tanyán folytattak több hónapos terepkísérletet. Ennek során a kutatók lovak, szarvasmarhák és zebrák testének termodinamikai modelljeit vizsgálták. Vízzel töltött fémhordókat vontak be fekete, fehér és szürke lovak és szarvasmarhák kikészített bőrével, valamint egy-egy mesterséges (fekete és fehér marhabőrcsíkokból összevarrt) csíkos és valódi zebrabőrrel. Ezeket a hordókat a nyári hónapokban árnyékos területre helyezték, miközben a hordók vizének maghőmérsékletét folyamatosan mérték. Kiderült, hogy mindig a fekete bőrrel burkolt hordó maghőmérséklete volt a legmagasabb, a fehér bőrrel borított hordóé a legalacsonyabb, a homogén szürke és zebracsíkos hordók maghőmérséklete pedig e két szélsőérték közé esett.

Ami egyértelműen eldöntötte a zebracsíkok hűtő hatásáról folytatott régi polémiát, az az, hogy a zebracsíkos és a szürke hordók maghőmérsékletei között nem volt szignifikáns különbség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.