Az ajándékozás pszichológiája

Mit hozzon a Mikulás?

A gyermekek a Mikulás-napi és karácsonyi ajándékozás alkalmával a szüleik által mutatott mintát veszik át, noha lehetnek olyan korszakaik, amikor ezzel kifejezetten szembefordulnak, állítja Csák Annamária gyermekpszichológus.

2008.12.08 19:36National Geographic

,,Az ajándékozás pszichológiájához tartozik, hogy a december a legnyomasztóbb hónap – a legrövidebb nappalok és leghosszabb éjszakák miatt –, az emberek tudat alatt ezt is akarják ellensúlyozni az egymásnak készített meglepetésekkel.

A régmúlt időkben az ünnep jelképezte a természet sötétségből világosságba való átmenetét. A piacgazdaság azonban e téren is túlzásokba esik, mert túl korán kezdődik a vásárlási időszak, így pedig felszínessé válik az ajándékozás. Ehhez járul még a karácsonyi stressz, ami a vásárlás felfokozottságából fakad, és a választást olykor nyomasztóvá teszi a kínálat bősége is, már akinek anyagi helyzete megengedi, hogy sokféle ajándokat vegyen szeretteinek. A mai, megszorításokban bővelkedő gazdasági helyzetben azonban a családok jó része nem is tud sokat vásárolni" – magyarázta Csák Annamária.

A gyermekpszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekeknek szükségük van az ünnep élményére. A Mikulás és a Karácsony az ünnepek között szimbolikus fontosságú is, mert hiába tudják már, hogy a köréjük épült mítoszok, fantáziák nem valósak, mégis tudat alatt szívesen elhiszik annak legalább egy részét.

Ezzel együtt kíváncsian várják még az illúzió szertefoszlása után is, hogy milyen lesz a következő év Mikulása, mit hoz nekik ajándékba, és milyen véleményt mond majd róluk a szokásos ajándékosztás előtt. A szeretethiányos gyermeknek különösen fontos, hogy kitől mit kapott, és főként, hogy milyen értékben.

Ez arra vezethető vissza, hogy úgy érzi: ez kompenzálja azt az érzelmi hiányt, amit környezetében egész évben tapasztal. Ugyanakkor a stabil értékrendű családban nem igazán számít, hogy ki milyen ,,trendi" ajándékot kap, itt sokkal fontosabb, hogy sokat beszélgetnek egymással, együtt töltik a szabadidejük jó részét, odafigyelnek a másikra. A fiatalok egy részénél eljön az a korszak, melynek során kidomborítják az ünnepek ,,muszáj" jellegét, éppen ezért nem is vásárolnak vagy készítenek legközelebbi hozzátartozóiknak semmit. Ebben az időszakban nem szívesen töltenek együtt sok időt a szüleikkel, s az együtt ünneplést sem érzik olyan fontosnak.

Ez legtöbbször – egészséges esetben – nem tart sokáig, helyreáll a Mikulás-napi és a karácsonyi ajándékozási rend. Nagyon fontos, hogy – egy adott személyt vizsgálva – egyensúlyban legyen az ajándékozás során az ,,adok" és a ,,kapok" oldal. Ha valaki csak adni szeret, annak személyiségére a túlzásba vitt önalávetés a jellemző, míg másik esetben, ha csak kapni akar valaki, annak hátterében nárcisztikus, önző jellemvonások húzódnak meg.

Megvenné gyermekének? Mr.T-nél csak a kiegészítők drágák!

A fogyasztói társadalomra jellemző drága, minél különlegesebb, ezzel együtt gyorsan elromló termékek az ünnepek elteltével már sokszor alig-alig használhatók, nem töltik be az ajándékozás igazi funkcióját. Leginkább azért, mert nem feltétlenül van mögöttük érzelem, a kapcsolatot élővé tevő közös élmények sorozata.

A pszichológus szerint tartós, az ajándékozóra sokáig emlékeztető játékokat érdemes venni a gyermekeknek, mint például a faösszerakó játékok vagy a kézzel készített kézműves termékek. A szakember elmondta, hogy a különböző korosztályokkal folytatott kreatív foglalkozásokon is nagy igény mutatkozik a kukoricababák, különböző gyurmafigurák, fabábuk vagy a batiktermékek készítésére.

Ezzel a tapasztalat szerint szívesen játszanak a kisebbek, akik a későbbiekben saját fiaikkal, lányaikkal is megszerettethetik ezt a típusú ajándékot.

Előfordulhat persze, hogy a szegényebb családban felnövő gyermeknek kezdetben rosszul esik, hogy ő nem annyira értékes tárgyakat kap. Idővel viszont el lehet magyarázni ennek okát, szerencsés esetben pedig elfogadja, hogy nem az számít, hogy mennyi pénzbe került egy-egy ajándéktárgy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.