Paleontológia

Ötmillió éves ámbráscet fogára bukkantak

Az óriás ámbráscet 18 méter hosszú és 40 tonna súlyú lehetett. Modern leszármazottaival ellentétben más bálnákra is vadászhatott.

2016.04.23 06:30MTI
Museum Victoria

Ötmillió éves óriás ámbráscet fogára bukkantak egy ausztrál strandon, ez az első lelet, amely az ősi faj Amerikán kívüli jelenlétéről tanúskodik.

A 30 centiméter hosszú fogat februárban találta a Melbourne közeli Beaumaris-öbölben egy fosszíliavadász, aki gyermekkora óta kutatja a régiót.

A Beaumaris-öböl térsége a világ egyik legjelentősebb őskövület-feltáró helye. A férfi a leletet a melbourne-i Viktória Múzeumnak adományozta, amely csütörtökön mutatta be páratlan szerzeményét.Az óriás ámbráscet 18 méter hosszú és 40 tonna súlyú lehetett, a Peruban élt Livyatan melvillei fajjal szoros rokoni kapcsolatban álló faj képviselője volt.

Mindeddig csupán Észak-és Dél-Amerika partjainál találtak óriásámbráscet-fosszíliát. Ez az első nyom jelenlétére Amerikán kívül - magyarázta Erich Fitzgerald, paleontológus az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak.

A fog a pliocén földtörténeti korból való és jóval nagyobb, mint a modern ámbrásceteké. A halakkal, rákokkal táplálkozó leszármazottaival ellentétben a fog az ősbálna félelmetes ragadozó mivoltáról tanúskodik, más bálnákra is vadászhatott - magyarázta Fitzgerald.

A paleontológus szerint a fog nem teljes, hiányzik a koronacsúcs és gyökerének egy része. Egy még nem teljesen kifejlett egyedé volt. Ha az ámbráscet tovább élt volna, foga még nagyobb lett volna.

Összehasonlításképpen: felül az ámbráscet, alul egy T Rex foga


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.