18 méter hosszú ősöregapa

A Moby Dick szerzőjéről nevezték el az ősi ámbráscetet

A Moby Dick szerzőjéről nevezték el a tudósok azt a 12 millió évvel ezelőtt élt ragadozó ámbráscetet, amely mintegy 18 méter hosszú lehetett és a mai társaitól eltérően nem lábasfejűeket és halakat fogyasztott, hanem más bálnák húsából szakíthatott ki tekintélyes darabot.

2010.06.30 19:56MTI

Az amerikai író, Herman Melville után Leviathan melvillei névre keresztelt bálnának 36 centiméter hosszú, agyarhoz hasonló szemfogai voltak. A perui sivatagban talált koponya alapján a tudósok biztosra veszik, hogy ez az ősi ámbráscet más bálnák húsán élt - olvasható a Nature című természettudományos szaklap csütörtökön megjelenő kiadásában.

A kutatók Herman Melville XIX. századi amerikai novellista és a nagy fehér bálnáról, Moby Dickről szóló könyve előtt tisztelegve nevezték el a kövületet. "A könyvben van egy fejezet, amelyben kövületekről ír a szerző" - mondta Olivier Lambert, a tanulmány társszerzője, a Párizsi Természettudományi Múzeum munkatársa. "Melville még meg is említ néhány kövületet, amelyeket a doktori disszertációmra készülve tanulmányoztam" - magyarázta Lambert.

Anthony Friscia, a Kaliforniai Egyetem paleontológusa, aki maga is részese volt a felfedezésnek elmondta, hogy elszórva, óriási megkövesedett fogakat már korábban is találtak a kutatók.

Ezekből a maradványokból feltételezték az óriási bálnák létezését, de álkapocs, vagy koponya híján eddig nem lehetett bizonyítani ezeknek a ceteknek a létezését.

Az ősi bálna a mai gyilkos bálna szerepét tölthette be a maga korában, jóllehet sokkal nagyobb méretben - magyarázta Friscia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.