Kudarcot vallott az orosz teherűrhajó

A Progressz miatt később küldhetik fel az űrállomás új trióját

A Progressz orosz teherűrhajó küldetésének kudarca miatt késedelmet szenvedhet a Nemzetközi Űrállomás legénysége következő három tagjának felküldése.

2015.05.07 08:23MTI

Oleg Kononyenko orosz, Kimija Jui japán és Kjell Lindgren amerikai asztronauta a tervek szerint május 26-án indulna a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy Szojuz-TMA-16M típusú űrhajóval, a Roszkoszmosz orosz űrhivatal szerdai tájékoztatása szerint azonban elképzelhető, hogy indításukat el kell halasztani. A három űrhajós a Moszkvától keletre fekvő Csillagvárosban készül a küldetésre.

A Progressz küldetésének kudarca miatt minden bizonnyal módosul az ISS ellátását és a legénység cseréjét érintő program. A teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, azzal a céllal, hogy üzemanyagot, oxigént, és élelmiszert szállítson a világűrben létesített Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és azóta szabadesésben közeledik ismét a Föld felé.

Várhatóan pénteken semmisül meg, a Föld légkörébe érve a teherűrhajó el fog égni. A történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.