Progressz

Nincs kapcsolat az orosz teherűrhajóval

A kedden felbocsátott Progressz nem a kijelölt keringési pályára állt, és ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül.

2015.04.29 08:36MTI

Az adatátviteli kísérlet sikertelen volt, néhány óra múlva újra próbálkozni fognak vele.

Az orosz irányítóközpont egyelőre nem adott tájékoztatást az első szerdai kapcsolatfelvétel eredményéről. A központ illetékesei korábban azt mondták, megpróbálják kézi vezérlési üzemmódba állítani a teherűrhajót, hogy megállítsák pörgését.

A Progressz jelenleg igen gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg. A Szojuz hordozórakéták nem a kijelölt keringési pályára vitték fel, és ha nem sikerül módosítani pályáját, akkor visszazuhanhat a Földre.

A kazahsztáni Bajkonurból indított és üzemanyagot, oxigént, élelmiszert, összesen két és fél tonna hasznos terhet szállító orosz teherűrhajónak az antennái sem nyíltak ki. Körülbelül 90 perc alatt kerüli meg a Földet, így naponta 15-16 fordulatot tesz meg bolygónk körül, de ebből csak hatszor kerül az orosz földi megfigyelőeszközök hatókörébe.

Az orosz szakembereknek ez idő alatt nyílik lehetőségük kapcsolatot teremteni vele. Minden alkalommal csupán néhány percük van rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.