Roszkoszmosz

A Progressz űrhajó leszerepelt, "elsüllyesztését" tervezik

A Roszkoszmosz, az orosz űrhivatal vezetése elismerte szerdán a legutóbbi Progressz teherűrhajó küldetésének kudarcát.

2015.04.30 08:33MTI
Az indulás pillanata, itt még minden rendben volt - Facebook esemény

Igor Komarov, az orosz szövetségi űrügynökség vezetője szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a teherűrhajót nem lehet biztonságosan a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatni, és a repülést sem folytathatja, mert több részegysége is felmondta a szolgálatot, így például a hajtóműblokknál szivárgást állapítottak meg. Ezért vizsgálják annak a lehetőségét, hogy "elsüllyesszék".

Komarov hozzátette, "jelenleg a teherűrhajó fedélzeti rendszereinek ellenőrzése folyik. (...) Föld körüli pályáját ellenőrizzük és minden eseményről tájékoztatást adunk".

A Roszkoszmosz sajtóosztálya később arról tájékoztatott, hogy a földi irányítás jövő kedden vagy szerdán próbálja meg lehozni a Progresszt, amely el fog égni a Föld légkörében. Hozzátették, a Nemzetközi Űrállomásra az űrhajó nem veszélyes, minthogy lényeges eltérés van pályájuk magassága között.

Az NTV orosz televízió korábban azt közölte, hogy a teherűrhajó irányíthatatlanul süllyedni kezdett a Föld felé. Vlagyimir Szolovjov, a Progresszt gyártó Enyergija cég főkontsruktőrének helyettese, és a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegének repülési vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy csak néhány nap múlva tudják megmondani, mely országok felett zuhan majd le az M-27M jelzésű teherűrhajó.

A kiszolgált rakéták és más űreszközök döntő része elég a Föld légkörében, mielőtt földet ér. Korábban a kiszolgált Progressz teherűrhajókat a Roszkoszmosz szakemberei a Csendes-óceánba irányították.

Komarov helyettese, Alekszandr Ivanov elmondta, a földi irányítók a Progressznek a Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatáról való leválása előtt másfél perccel észlelték az első problémákat. Az orosz szakemberek ezt követően már nem tudták vele felvenni a kapcsolatot. A Progressz irányíthatatlanná vált, és jelenleg is nagy sebességgel forog a tengelye körül.

A teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént, és élelmiszert szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra, kedden közép-európai idő szerint 8 óra 10 perckor indították a kazahsztáni Bajkonurból. Eredetileg hat órával később már csatlakoznia kellett volna az ISS-hez.

Alekszandr Ivanov, a Roszkoszmosz vezető-helyettese szerint a Progressz-szel történtek miatt "nem kell keresztet vetni" a bevált és megbízható Szojuz hordozórakétákra.

A Progressz típusú teherűrhajókat 1978 óta használják. Az űreszköz kifejlesztője és gyártója a Moszkva környéki Koroljov városában működő Enyergija rakéta- és űripari cég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.