Teljesen el fog égni

Hamarosan vége: pénteken megsemmisül a Progressz teherűrhajó

Pénteken a Föld légkörében semmisül meg az űrben ellenőrzés nélkül maradt Progressz teherűrhajó. A felszínt csak kicsiny alkatrészdarabkák érhetik el.

2015.05.06 15:05MTI

A moszkvai közlemény szerint a Roszkoszmosz szakértői kiszámították, hogy az űrhajó közép-európai idő szerint május 8-án 0 óra 23 perc és 20 óra 55 perc között semmisül majd meg. "A Föld légkörének rétegein áthaladva teljesen el fog égni, a felszínt csak apró darabkák érhetik el" - tette hozzá a hivatal.

A Progressz teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént, és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és azóta szabadesésben közeledik a Föld felé.

A Roszkoszmosz már korábban tájékoztatott, hogy a légkörbe érve az űrhajó el fog égni, és azt is jelezték, hogy az űrkomplexumra sem veszélyes, minthogy lényeges eltérés van pályájuk magassága között. Korábban a kiszolgált teherűrhajókat az orosz szakemberek a Csendes-óceánba irányították, de azok is nagyrészt már a légkörben elégtek.

A múlt héten történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A Roszkoszmosz közlése szerint csütörtökön még pontosabb tájékoztatást tud majd adni arról, mikor és melyik körzetben éri el az űrhajó a földi atmoszférát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.