Csak jövőre lesz üzemképes

Két újabb műholdat lőttek fel az EU navigációs rendszeréhez

A Galileo-rendszerben ezzel együtt már 8 műhold kering Föld körüli pályán, de csak jövőre éri el az üzemképességet, két további szatellit felbocsátásával.

2015.03.28 15:04MTI

Fellőtték és sikeresen pályára állították szombaton az Európai Unió saját, Galileo műholdas navigációs rendszerének újabb két műholdját, ezzel a számuk nyolcra nőtt.

A Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontjából, orosz Szojuz hordozórakétával indított műholdakból további négyet bocsátanak fel még az idén, így jövőre a rendszer már részben működőképes lesz.

A teljes, 30 műholdból álló rendszer 2018-ban áll fel, és rá két évvel teljes kapacitással működik majd.

A Galileo programot az 1990-es évek közepén indította el az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) azzal a céllal, hogy az amerikai GPS és orosz GLONASS helymeghatározó rendszerekkel szemben egy katonai ellenőrzés nélküli, kifejezetten polgári célokra tervezett, világméretű műholdas helymeghatározó rendszer jöjjön létre.

A rendszer a közlekedésen kívül az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a halászatban, a civil védelemben és egyéb területeken is használható lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.