Masat-1

Hallgassa meg a haldokló magyar műhold utolsó jeleit!

Várhatóan január hónapban a Masat-1, Magyarország első műholdja befejezi sikeres misszióját és a légkörbe érve elég. De addig is hozzá lehet férni a Műegyetemen lévő műholdvezérlő állomáson elhelyezett vevőberendezéshez adataihoz.

2014.12.29 11:00ma.hu

Még van pár nap a 2012. február 13-án felbocsátott első magyar műhold Föld körüli pályafutásának végéig, de addig bárki meghallgathatja a műhold adását.

Várhatóan január hónapban a Masat-1, Magyarország első műholdja befejezi sikeres misszióját és a légkörbe érve elég - tette közzé a felhívást az Űrvilág.hu. Közeledve a Masat-1 visszatérésének idejéhez, a BME oktatói és hallgatói lehetővé tették bárki számára, hogy az internet segítségével vegye a műhold jeleit. A www.gnd.bme.hu weboldalon keresztül hozzá lehet férni a Műegyetemen lévő műholdvezérlő állomáson elhelyezett vevőberendezéshez adataihoz, és nyomon lehet követni a műholdat. Az állomást egyidejűleg többen is használhatják, részletes instrukciók a weboldalon olvashatóak.

A Masat-1 vezérlőállomásának antennája a Műegyetem E épületének tetején. Kép: BME

Ezzel párhuzamosan a Masat-1 alkotói közössége felhívást intézett azokhoz a rádióamatőrökhöz, akikkel az elmúlt közel három évben kapcsolatban álltak. Az utolsó napok és utolsó órák számos hasznos és a továbblépéshez fontos információval szolgálnak az alkotók számára, ezért ezekben a napokban fokozott figyelemmel szeretnék kísérni az útját. Ehhez szükségük van azok segítségére, akik korábban is vették a műholdat, mivel az utolsó pillanatok bolygónk bármely pontja felett érhetik, így a nagy kérdés bárkit érinthet a világon: ki veszi a Masat-1 utolsó jeleit? A visszatérést követően az előbbi kérdés megválaszolása mellett egy statisztikát is szeretnének kiadni azokról az állomásokról, melyek a legtöbb csomagot küldik az utolsó 168 órában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.