A nap képe

Az első radaros műholdkép Magyarországról

Elkészült Magyarország első teljes, országos lefedettségű műholdradaros amplitúdóképe.

2014.12.23 15:00ma.hu

Mint ismeretes, a műholdas földmegfigyelés egyik legjelentősebb módszere az aktív leképezésű apertúraszintézis elvén működő műholdradar, mely egyedülállóan időjárástól és napszaktól függetlenül is képes leképezni a Föld felszínét. A felvételek polarizációjával és amplitúdójával vizsgálhatják a kutatók a felszínborítottságot (például árvízi elöntés, talajnedvesség, növényborítottság, felszínosztályozás), ha pedig két vagy több, ugyanarról a területről, különböző időpontban készült SAR felvétel fázisinformációit hasonlítják össze, akkor felszínmozgásokat is ki tudnak mutatni - részletezte a technológiát az Űrvilág.hu cikke. Ezt a módszert műholdradar-interferometriának (InSAR, Interferometric Synthetic Aperture Radar) nevezzük.

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség Copernicus programjának keretében létrehozandó Sentinel (vagyis Őrszem) műholdcsalád első elemét, a SAR szenzorral felszerelt Sentinel-1A-t 2014. április 3-án állították Föld körüli pályára, hogy szolgálatszerűen, rendkívül kedvező adatszolgáltatási politikával biztosítsa felvételeit a felhasználók számára.

Az első adatok 2014 szeptemberében váltak elérhetővé, melyek nyers és előfeldolgozott változatai könnyen hozzáférhetőek a kifejezetten az adatelérésre szolgáló Sentinel Data Hubon keresztül. Mivel a műhold széles sávú interferometrikus módjának leképezési adottságai lehetővé teszik, hogy egy felvétel közel 50 000 km2-nyi területet képezzen le, ezért csupán hat felvétellel lefedhető Magyarország teljes területe felszálló és leszálló műholdpálya esetén is.

A 2014 novemberében Sopronban megtartott IX. Geomatika Szemináriumon mutatták be először a valaha volt első hazai, teljes országos lefedettségű műholdradaros amplitúdóképet, melyet a Sentinel-1A műhold leszálló pályájú észleléseiből állított össze Hevér Renáta. A felhasznált hat darab felvétel 2014. október közepén készült. (A mozaikkép nagyobb méretben innen letölthető.)

Képek: Copernicus data / ESA / FÖMI

A fenti Sentinel-1A műholdradaros amplitúdókép-mozaik egy kinagyított részlete, amely Budapestet és környékét ábrázolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.