Talán már meg is semmisült a Teáscsésze galaxis

A vihar, ami egy egész galaxist képes elpusztítani

Korábban unalmasnak tartották a csillagászok azt a galaxist, melyben nemrég kozmikus mértékben nézve is nagyon durva vihar tombol - várhatóan szét fogja tépni az egész csillagrendszert.

2015.02.14 19:00ma.hu
Forrás: NASA

Nagyjából 1,1 milliárd fényévre található Földünktől a J1430+1339 - más néven Teáscsésze - galaxis, melyet egészen mostanáig érdektelennek, sőt, egyenesen "unalmasnak" találtak a csillagászok. Nemrég azonban kiderült, hogy mi sem állhatna messzebb a valóságtól: a csillagváros közepén ülő szupermasszív feketelyuk ugyanis olyan vihart kavart, ami valószínűleg szétszakítja az objektumot. Vagy már szét is tépte - ne feledjük, az 1,1 milliárd évvel ezelőtti állapotot látjuk.

"Úgy tűnik, hogy a feketelyuk robbanásig hevült és a galaxisban szerteszét szórja a környezetében található, felforrósodott gázt, aminek eredményeként az aktív csillagkeletkezési fázisban levő galaxis éltető anyaga kiürül" - foglalta össze a felfedezés lényegét Chris Harrison, a Durhami Egyetem kutatója.

Általában az aktív csillagkeletkezéshez szükséges gázt (már) elégtelen mennyiségben tartalmazó galaxisok elliptikus formát vesznek fel, míg a csillagképződésben aktív objektumok spirálokat formálnak. A "Teáscsésze galaxis" valaha aktív, azaz spirálgalaxis lehetett, de a belsejéből indult galaktikus vihar gyakorlatilag szétcincálta, így várhatóan besorolást is váltott a jelenség lezajlását követően.

A közepén található szupermasszív feketelyuk gázbuborékokat hoz létre, melyek akár 30-40 ezer fényév távolságra is kiterjedhetnek. Emellett 2 ezer fényév hosszú gázsugarak lövellnek ki a központból, melyek ráadásul igen gyorsan haladnak. Ez a vihar darabokra tépi a csillagvárost, kiürítve a csillagképződéshez szükséges "üzemanyagot" belőle. Erről a folyamatról kapta nevét, mivel emberi szem számára olybá tűnik a messzi képződmény, mintha csak egy nagy, galaktikus teáscsészét látnánk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.