Resetelték a galaxist

Galaktikus kukta állította le a csillagképződést

A konyhában működő fizika egészen jól leírja azt a jelenséget, amire nemrég akadtak a végtelen univerzumban. Persze azért a méretek között óriási a különbség.

2014.12.24 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of Hertfordshire

A kukta a termodinamika törvényeit kihasználva működik: a hőmérséklet növelésével a benne keletkező vízgőz hőmérséklete is emelkedik, ezáltal pedig a nyomás is nő. Amikor elkészült az ebéd, az edény szelepét megnyitva a benne levő gőz a túlnyomás miatt fütyülve-sípolva távozik a külvilág felé. Ehhez hasonló jelenséget figyeltek meg a nem túl fantáziadúsan SDSS J0905+57-nek elnevezett galaxisban is.

Maga a csillagváros egy relatíve kompakt galaxisnak számít, ennek ellenére középpontjában megtalálható a "megszokott" fekete lyuk. Ennek a szupermasszív objektumnak a gravitációs hatása volt az, ami előidézte a jelenséget: hatalmas mennyiségű gáz lövellt ki a galaxis belsejéből, mintegy 1000 kilométer per másodperces sebességgel.

És hogy mégis mekkora anyagot vesztett a galaxis? Akkorát, amennyiből akár egymilliárdnyi(!) nap is kijöhetett volna (ne feledjük, egy galaxisról beszélünk)! Mindez azt is jelenti, hogy a csillagvárosban valószínűleg leáll(t) a csillagképződés, hiszen az ehhez szükséges anyag java a fenti felvétel tanúsága szerint kiszáguldott belőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.